Güvenlik planından güvenlik bunalımına

01 Ocak 1970

-Filistin güvenlik teşkilatının Gazze’ye güvenlik güçleri yerleştirerek güvenlik planını

YDH-Filistin güvenlik teşkilatının Gazze’ye güvenlik güçleri yerleştirerek güvenlik planını uygulamayı başlatması ve Hamas’ın askeri kanadına mensup bir Filistinliyi tutuklaması, şimdiye kadar 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan büyük bir güvenlik bunalımının doğmasına sebep oldu.

 

Hamas ve el-Fetih taraftarları üç ay aradan sonra geçtiğimiz cumartesi günü yeniden şiddetli çatışmalara başladılar. Son bir hafta içerisinde Hamas ve el-Fetih liderleri, yaşanan çatışmaları durdurmak ve iki tarafa mensup güvenlik güçlerini Gazze sokaklarından çekmek için üç kez anlaşmaya vardı; fakat bu anlaşmaların hiçbiri uygulanamadı.

 

Filistin ulusal birlik hükümeti, Gazze’ye güvenlik güçleri yerleştirilmesini öngören güvenlik planını uygulama konusunda kesin bir karar alamadı; bununla birlikte Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’la Başbakan İsmail Heniye, henüz üzerinde anlaşmaya varılmayan bu planın uygulanması için uygun ortam hazırlanması konusunda anlaşmaya vardı.

 

Hamas’ın iktidara gelmesinden sonra el-Fetih ve Hamas taraftarları arasında bir yıl boyunca aralıklarla yaşanan çatışmaların geçtiğimiz şubat ayında tırmanması üzerine Suudi Arabistan’ın girişimiyle bir araya gelen el-Fetih ve Hamas liderleri, çatışmaların sona erdirilmesi ve ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya varmıştı.

 

Halen yaşanan çatışmaların ve İsrail’in Gazze’ye yaptığı askeri operasyonların Mekke anlaşmasını ve bu anlaşma sonunda kurulan ulusal birlik hükümetini zayıflatacak sonuçlar doğurması bekleniyor.

 

Nitekim yasal olarak tüm güvenlik sorumluluğunu uhdesinde bulunduran ulusal birlik hükümetinin İçişleri Bakanı Hani el-Kavasımi, yeterli yetkiye sahip olmadığı gerekçesiyle istifa etti ve kendisinin ısrarı üzerine de Başbakan İsmail Heniye, bu istifayı kabul etti.

 

Filistin Özerk Yönetimi, Hamas ve el-Fetih arasında yaşanan çatışmaları durdurabilmek için Gazze sokaklarına binlerce polis yerleştirmeyi kararlaştırırken, Hamas yetkilileri de çatışmaların ABD’nin Hamas’ı silmek üzere uyguladığı planın bir parçası olarak değerlendiriyor.

 

Filistin’de ulusal birlik hükümetinin kurulmasından sonra Hamas’ın iktidar olmasıyla birlikte uygulanan ekonomik kuşatmanın kaldırılması beklenirken, bu yönde herhangi bir adım atılmadığı gibi ulusal birlik hükümetinin bu yönde yaptığı çalışmaların önüne de engeller çıkarıldı.

 

Mısır’daki 450 el-Fetih üyesinin Rafah sınır kapısından Gazze’ye giriş yaptığı belirtilirken İsrailli stratejist Ehud Yaari, İsrail ordusuyla İsrail’in Filistin’de nüfuzunun bulunduğu unsurların hedefinin Hamas’ı zayıflatarak ortadan kaldırmak olduğunu açıkladı.

 

İsrailli uzmanın yaptığı açıklamaya göre pazar günü İsrail kabinesine sunulacak olan plan doğrultusunda İsrail hava kuvvetleri uzun süreli bir yıpratma savaşıyla Hamas’ı siyasi sahneden silerek yerine el-Fetih’in geçmesini sağlamaya çalışacak.

 

Hamas’a karşı uygulanacak stratejiyi “ileriye kaçış” olarak adlandıran Ehud Yaari, bunun yenilgiden kaçışı ve saldırı seçeneğinin uygulanmasını öngördüğünü belirtti. İsrail komandolarına Hamas liderlerinin öldürülmesi talimatının verildiğini belirten Yaari, bununla Hamas yönetiminin zayıflatılmasının hedeflendiğini söyledi.

 

“İleri kaçış” politikasının Hamas’ı hükümeti lağvetmeye davet edeceğini belirten Yaari, “bu adım bizim Gazze’ye geniş çaplı bir saldırı yapmamıza imkan hazırlayacaktır” dedi.