Mutteki: İsrail’le barış planları başarısızlığa mahkumdur

01 Ocak 1970

SAAF-İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, İsrail’le barış konusunda öne sürülecek tüm

SAAF-İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, İsrail’le barış konusunda öne sürülecek tüm planların başarısızlığa mahkum olduğunu belirtti.

 

Dünya Ekonomik Forumu’nun toplantısına katılmak üzere Ürdün’e giden İran Dışişleri bakanı Menuçehr Mutteki, Suudi Arabistan kralı Abdullah tarafından gündeme getirilen barış planına değinerek bazı Arap ülkelerinin iyi niyetli çabalarına ve bazı kesimlerin Filistinlilerin haklarını desteklemek için yaptığı girişimlere rağmen İsrail’le barış konusunda önerilen planların başarısız kalmaya mahkum olduğunu söyledi.

 

“Gerçeği söylemek gerekirse ben bu planın başarılı olabileceğine hiçbir şans vermiyorum” diyen Mutteki, İsrail’in beş milyondan fazla Filistinli mültecinin geri dönüşüne karşı çıkması ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devletini kabul etmemesi sebebiyle Arap barış planının başarısızlığa mahkum olduğunu savundu.

 

Son 30 yılda sunulan 132 barış planının niçin hayata geçirilemediğini soran Mutteki, Filistin sorununun tek çözüm yolunun Filistin’deki Yahudilerin, Müslümanların ve Hıristiyanların katılacağı demokratik bir referandum olduğunu belirtti.

 

İran’ın İsrail’i hiçbir zaman tanımayacağını da belirten Mutteki, Cumhurbaşkanı mahmud Ahmedinejad’ın açıklamasını da tavzih ederek “kimse bir milletin yeryüzünden silinmesi gerektiğini düşünmüyor” dedi.