Hizb-i İslami Lideri Tarık Haşimi: İran iç işlerimize karışmasın

01 Ocak 1970

SAAF-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak’ın ulusal güvenliğinin korunması için

SAAF-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak’ın ulusal güvenliğinin korunması için İran’ın Irak’ın iç işlerine karışmasının önlenmesi gerektiğini söyledi.

 

Dünya Ekonomik Forumu’nun toplantısına katılmak üzere Ürdün’e giden Hizb-i İslami Lideri Tarık Haşimi, “İran’a baskı yapmamız gerekiyor; ama bu konuda gerçekçi olmalıyız sorunun kimden kaynaklandığını biliyoruz. Sadece İran ve Suriye gibi komşular değil başka birçok ülke de sorun yaratıyor” dedi.

 

Irak’taki sorunun tüm bölge ve dünya açısından bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Haşimi, “İran İslam Cumhuriyeti, kendi ulusal çıkarlarını gözeterek ülkemin iç işlerine karışabileceği kuruntusuna kapılmasın” diyerek İran’ın bu konuda ciddi bir şekilde düşünmesi gerektiğini belirtti.

 

Irak konusunda gelecek hafta başlayacak İran ABD görüşmeleri konusunda görüşü sorulan Haşimi, “Bu görüşmeler sonunda İran’ın, artık Irak’ın iç işlerine karışmayacağını umuyorum”  diye konuştu.

 

İran ve ABD’nin Irak konusundaki görüşmelerini eleştiren Haşimi, bunun Irak’ın ulusal egemenliğini zedelediğini söyledi.

 

Irak’taki Kürt siyasi partilerle Şii siyasi partiler İran ABD görüşmesini desteklerken, Tarık Haşimi,  “Herkesin Irak’ın içişleri ve Irak halkının yarısı hakkında görüşmede bulunmasını teşvik etmek doğru değildir” dedi.

 

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Ürdün’de görüştüğü İran Dışişleri Bakanı Mutteki’ye de İran ABD görüşmelerinin önemli olduğunu söylemişti.