Maliki hükümetine darbe planı

01 Ocak 1970

SAAF-Irak parlamentosundan bir kaynak, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’ın İyad Allavi ile birlikte

SAAF-Irak parlamentosundan bir kaynak, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’ın İyad Allavi ile birlikte Maliki hükümetine darbe planı yaptığını açıkladı.

 

Irak’ta yayınlanan el-Beyyine gazetesinde yer alan habere göre Maliki hükümetine yönelik darbenin zemini birkaç gün önce bir Arap ülkesinde yaratıldı.

 

Haberini Şarmu’ş- Şeyh toplantısına katılan kaynaklara dayandıran gazete, ismini açıklamadığı kaynağın, İyad Allavi’yi kastederek Irak parlamentosundaki Baas kökenli bir siyasi liderin Şarmu’ş- Şeyh kentinde bazı Arap yetkililerle görüştüğünü ve görüşmede bazı Arap ülkelerinin Maliki hükümetini devirmesi için söz konusu kişiye büyük miktarda para verdiğini söylediğini yazdı.

 

Maliki hükümetini devirmeye yönelik komplonun iki temel üzerinde şekilleneceğini belirten kaynak, bu çerçevede Arap ülkelerinin Maliki hükümetinin devrilmesini maddi açıdan destekleyeceğini ve meclisteki bazı siyasi gruplara hükümetten çekilme veya istifa etme yönünde baskı yapılacağını kaydetti.

 

Maliki hükümetine içeriden ve uluslar arası çevrelerden baskılar yapıldığını belirten gazete, Kürtlerle Basçıların da Maliki’den hükümette kalma şartını öne sürerek daha fazla taviz koparmaya çalıştığını ifade ederek Kerkük konusunun bunlardan biri olduğunu öne sürdü.

 

Gazeteye açıklamada bulunan siyasi kaynaklar, Kürtlerin Kerkük’ün normalleştirilmesiyle ilgili anayasanın 140. maddesinin belirlenen sürede uygulanmaması durumunda hükümetten ayrılma tehdidinde bulunduğunu belirterek, Baasçıların da ABD desteğiyle “Baasçıların hükümetten ve bürokrasiden temizlenmesi yasası”nda düzenlemelere gidilmesini dayattıklarını ifade ettiler.

 

Maliki hükümetini devirme konusunda Suriye’den elde ettiği istihbarata değinen gazete, Irak Baas partisinin Suriye’deki yeni lideri Muhammed Yunus el-Ahmed’in Irak’taki askeri bürolarına eski Irak güvenlik ve istihbarat örgütünü eskisi gibi yapılandırmaları talimatını verdiğini yazdı.

 

Gazetede yer alan habere göre Irak’taki eski güvenlik ve istihbarat örgütü üyeleri bu talimat doğrultusunda Irak’a komşu bir ülkenin para ve istihbarat desteğiyle ve yabancı gizli servisler aracılığıyla Irak içinde yeni operasyonlara başladı.

 

Söz konusu talimat, Irak içindeki Baasçıların eğitim almak için komşu bir ülkeye gitmesini ve bu emre karşı çıkanların öldürülmesini öngörüyor. Talimatta ayrıca Irak içindeki Baasçıların Suriye ve Ürdün’deki Baasçılarla yakın bir işbirliği ve irtibat içinde olmasının zaruretine işaret ediliyor.

 

Ulaşan haberlere göre Irak içindeki Baasçılar, devlet dairelerine sızarak ve kendilerine verilen maddi desteği kullanarak içeriden kazanacakları elamanlarla istihbarat toplamaya çalışacaklar.    

 

Baasçıların oluşturdukları eski rejimin seçkin birliklerinden oluşturdukları sabotaj birimleriyle Irak’ın ekonomik altyapısını hedef alacağını belirten gazete, oluşturulacak suikast timleriyle de Irak’taki etkili siyasi liderleri hedef alacağını öne sürdü.

 

El-Beyyine gazetesi Maliki hükümetinin tüm baskılara rağmen, Basçıları temizleme yasası konusunda direndiğini belirtirken, Irak İçişleri Bakanlığı Saddam döneminde görev yapan istihbarat elamanlarıyla ve güvenlik görevlilerinin yeniden işe alınabilmesine imkan tanıyan bir genelge yayınladı.