Ali Abdullah Salih, Yemen ordusuna geri çekilme emri verdi

01 Ocak 1970

SAAF-Yemen ordusunun Abdülmelik Tabatabai el-Husi liderliğindeki Şii muhaliflerle girdiği

SAAF-Yemen ordusunun Abdülmelik Tabatabai el-Husi liderliğindeki Şii muhaliflerle girdiği çatışmalarda ağır kayıplar vermesi üzerine yemen devlet başkanı Ali Abdullah Salih, orduya operasyonları durdurarak geri çekilme emri verdi.

 

Kuzey ve Güney yemen’in birleşmesinin yıldönümü dolayısıyla bir konuşma yapan yemen devlet başkanı Ali Abdullah Salih, orduya operasyonları durdurup geri çekilme emri verdikten sonra bunun el-Husi taraftarlarının teslim olup silahlarını bırakmasını sağlamak amacına yönelik olduğunu söyledi.

 

“Teröristlerin tövbe edip silahlarını teslim edeceğini ve ulema heyetinin arabuluculuğuna icabet edeceğini umuyorum” diyen General Ali Abdullah Salih, el-Husi taraftarlarını kastederek “bundan sonra teröristler ortaya bir talep koyarsa bunu inceleriz; ama İmamet düzeni devri geçmiştir” dedi.

 

El-İştiraki.net adlı internet sitesi Yemen ordusunun son çatışmalarda yenildiğini belirtirken Yemen Devlet Başkanı Salih’in üvey kardeşi ve Sa’de kentindeki Şii muhaliflere yönelik operasyonları yapan birliklerin komutanı General Ali Muhsin el-Ahmer de geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada ordunun ülkenin kuzeyindeki Şii gerillalara karşı mücadelede başarılı olmasının imkanının bulunmadığını açıklamıştı.

 

Yemen ordusunun yaklaşık üç ay önce ülkenin kuzeyindeki Sa’de kentinde bulunan el-Husi liderliğindeki Şii muhaliflere yönelik saldırılarında resmi olmayan verilere göre 4500 kişinin öldüğü, 9 bin kişinin yaralandığı, 45 bin kişinin mülteci durumuna düştüğü ve yüz bin evin de tahrip edildiği bildiriliyor.