Maliki: Irak mezhep savaşı tehlikesini aştı

01 Ocak 1970

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ulusal uzlaşmanın terörizmle silahla mücadeleden daha güçlü

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ulusal uzlaşmanın terörizmle silahla mücadeleden daha güçlü olduğunu belirterek Irak’ın mezhep savaşı tehlikesini geride bıraktığını söyledi.

Hükümetin kuruluşunun birinci yıldönümü dolayısıyla bir konuşma yapan Irak başbakanı Nuri el-Maliki, Samerra’daki İmam Hadi ve İmam Hasan el-Askeri türbelerine yapılan bombalı saldırıdan sonra hükümetin Irak’ı bir mezhep savaşının içine düşme tehlikesinden kurtarmayı başardığını söyledi.

Ulusal uzlaşmanın, terörizmle silahla yapılacak mücadeleden daha güçlü olduğunu belirten Maliki, Irak’taki tüm aşiretlerin ve sivil toplum kuruluşlarının terör afetiyle başa çıkmak için Irak güvenlik güçlerinin yanında yer alarak her ilde ulusal kurtuluş şuraları kurmaları gerektiğini söyledi.

Ulusal birlik hükümetinin kurulduğu ilk günden itibaren ulusal diyalog ve uzlaşma planının yürürlüğe girdiğini belirten Maliki, bunun partisel ve grupsal siyasi hesaplarla değil, Irak’ın yeniden yapılandırılması ve çekişmeleri bir tarafa bırakarak bir uzlaşı kültürünün oluşturulması için başvurulan bir strateji olduğunu söyledi.