Bush’tan CIA’ya İran’da sabotaj izni

01 Ocak 1970

SAAF-ABD Başkanı George Bush’un CIA’ya İran’da sabotaj eylemleri düzenlemesi için izin verdiği

SAAF-ABD Başkanı George Bush’un CIA’ya İran’da sabotaj eylemleri düzenlemesi için izin verdiği bildiriliyor.

ABC televizyonunu, halen görevde bulunan ve kurumdan emekli olan CIA personeline dayandırdığı haberinde ABD başkanı George Bush’un CIA’ya İran’da sabotaj eylemleri düzenlemesine izin veren bir belge imzaladı.

ABC televizyonu konuyu değerlendiren uzmanların Bush’un bu kararının ABD’nin İran’a yönelik bir askeri operasyon yapmayı henüz düşünmediğini ortaya koyduğunu belirtti.

ABC televizyonuna açıklamada bulunan yakın zamanda CIA’nın İran’la ilgili bölümünden emekli olan Bruce Riedel “böyle bir programın uygulamaya konulduğunu teyit ya da tekzip edemem; ama eğer öyleyse bu, ABD’nin rejimlere baskı yapma yöntemine uygundur” dedi.

ABD’nin İran’a yönelik gayrinizami operasyon kararını yorumlayan Riedel, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin İran’a askeri operasyon yapılmasından yana olanlara yardım ettiğini; fakat artık yapılacak askeri operasyonun doğuracağı olumsuz sonuçların getireceği kazanımlardan çok daha fazla olacağını anladıklarını söyledi.

Televizyona açıklama yapan ama isminin açıklanmasını istemeyen bir ABD yetkilisi de CIA’nın İran’da yürüteceği gizli operasyonların Tahran’ın uranyum zenginleştirmesini durdurması için baskı oluşturacağını söyledi.