'İsrail için Güney Lübnan'ı işgal etmek bataklığa saplanmak olur'

30 Eylul 2025

İsrail meseleleri uzmanı Ali Haydar, İsrail'in Lübnan ve İran'a yönelik bir saldırı başlatmasının mümkün olduğunu söyledi. Haydar, Tel Aviv'in son dönemdeki nitelikli saldırılarına rağmen stratejik hedeflerine ulaşamadığını ve Güney Lübnan'ı işgal etme girişiminin İsrail için "karmaşık bir bataklığa" dönüşeceğini belirtti.

YDH - İsrail meseleleri uzmanı Ali Haydar, İsrail'in Lübnan ve İran'a yönelik bir saldırı gerçekleştirmesinin mümkün olduğunu ancak son dönemdeki nitelikli saldırılarına rağmen stratejik hedeflerine ulaşamadığını söyledi.

Lübnanlı gazeteci Meysem Rızk'a Podyum platformunda konuşan Haydar, İsrail açısından asıl stratejik tehdidin İran ve Hizbullah olduğunu vurguladı.

Haydar, olası bir saldırı kararının büyük ölçüde sahadaki ve bölgedeki siyasi gelişmelere bağlı olduğunu dile getirdi.

"İsrail ağır darbeler indirdiğini düşünüyor"

Ali Haydar, Tel Aviv yönetiminin özellikle Hizbullah ve İran’a yönelik ağır darbeler indirdiğini düşündüğünü ifade ederek, "Ancak buna rağmen bu tarafların hiçbiri çökmedi," diye konuştu.

"Güney Lübnan İsrail için bataklık olur"

İsrail'in Güney Lübnan'da kalıcı olamayacağını veya bölgeyi işgal edemeyeceğini belirten Haydar, böyle bir adımın sonuçlarına dikkat çekti.

Haydar, "Bu, İsrail’i çok büyük bir yıpratma sürecine ve karmaşık bir Lübnan bataklığına sürükler," dedi.

İran'ın savunma amaçlı füze kapasitesini "çok büyük ve ciddi bir şekilde" yeniden inşa ettiğini söyleyen Haydar, İran halkının ülkesine yönelik bir saldırı durumunda daha büyük bedeller ödemeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.