Şarku’l- Evsat: ABD Irak’ı İran’a mı satıyor?

01 Ocak 1970

SAAF-Arap ülkelerinin İran’la ABD arasında Irak konusunda yapılan görüşmeleri olumsuz bir

SAAF-Arap ülkelerinin İran’la ABD arasında Irak konusunda yapılan görüşmeleri olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdiği bildirildi.

 

Londra’dan yayın yapan Şarku’l- Evsat gazetesi, Arap ülkelerinin İran’la ABD’nin Irak konusunda yaptığı görüşmeyi olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdiğini belirterek bu görüşmelerin iki düşmanın işbirliğinin ve daha fazla imtiyaz kazanmasının bir başlangıcı olduğunu düşündüklerini yazdı.

 

Abdurrahman er-Raşid imzasıyla “Amerikalılar Irak’ı İran’a mı satıyor?” başlıklı bir makale yayımlayan gazete, Irak’ın işgal edilmesinden bu yana geçen sürede İran’ın Irak konusundaki politikalarının mahsullerini topladığını, ABD’nin ise Irak yenilgisinin meyvelerini toplamakla meşgul olduğunu yazdı.

 

ABD’nin İran görüşmesiyle Arap ülkelerine açık bir mesaj verdiğini yazan gazete, Washington’un Araplara “eğer benimle daha fazla işbirliği yapmazsanız Irak konusunda düşmanımla bile işbirliği yapar ona daha fazla imtiyazlar veririm” demek istediğini ifade etti.

 

İran-ABD görüşmesiyle ilgili olarak Suudi Arabistan yetkililerinin görüşlerini de aktaran gazete, söz konusu yetkililerin  “Arap ülkeleri bu görüşmeyi olumsuz bir gelişme olarak görüyor. Bu görüşme ABD’nin imajını bozmuş, ABD’nin Araplar nezdindeki güvenilirliğini sarsmıştır. Araplar bu görüşmenin iki düşman arasındaki işbirliğinin ve daha fazla imtiyaz kazanmasının bir başlangıcı olmasından korkmaktadır” dediğini yazdı.

 

Arapların başından beri Irak konusunda olumsuz bir tutum takındığını belirten yazar, rap ülkelerinin Irak’ta yer almamasından dolayı İran’ın Irak konusunda ikinci büyük aktör haline geldiğini belirtti.

 

İran’ın Irak konusunda çok iyi bir politika uyguladığını belirten yazar, Arap ülkelerinin Irak konusundaki yanlış politikalarının İran’a Irak2ın 20 yıllık geleceğinde nüfuz kazanma imkanı verdiğini ifade etti.