ABD, Çin'e karşı 1 milyar dolarlık kritik mineral stoku yapıyor

12 Ekim 2025

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin'e olan bağımlılığı azaltmak amacıyla 1 milyar dolar değerinde kritik mineral satın alacağını açıkladı.

YDH - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin'e olan teknolojik ve askeri bağımlılığı azaltma hedefiyle 1 milyar dolar değerinde kritik mineral ve nadir toprak elementi satın alacak.

Financial Times gazetesinin ABD Savunma Lojistik Kurumu belgelerine dayandırdığı haberine göre, Pentagon kobalt için 500 milyon dolar, antimuan için 245 milyon dolar, tantal için 100 milyon dolar ve skandiyum için 45 milyon dolarlık alım yapmayı planlıyor.

Washington'un bu adımı, Çin'in nadir toprak elementleri ve yüksek teknoloji üretiminde kullanılan mıknatıslar üzerindeki yeni ihracat kısıtlamalarını yürürlüğe koyması üzerine geldi.

Piyasalarda 'panik havası'

Radarlar ve füze tespit sistemleri dahil olmak üzere birçok silah sisteminde kullanılan bu kaynaklar, ABD yönetimi tarafından ulusal güvenlik önceliği olarak görülüyor.

Çin'den yapılan ihracatın azalmasıyla bu yıl germanyum ve antimuan fiyatları keskin biçimde yükseldi. Batılı tüccarlar, piyasada "panik havası" yaşandığını ve şirketlerin tedarikte zorlandığını belirtiyor.

Financial Times'a konuşan bir sektör temsilcisi, planların "ABD hükümetinin bu malzemelerin ne kadar hayati olduğunu fark ettiğini" gösterdiğini söyledi.

Aynı temsilci, "Batılı hükümetler için kritik minerallerin stoklanması henüz erken sayılır, ancak bu konuya giderek daha fazla odaklanıyorlar" diye konuştu.

Savunma Lojistik Kurumunun 2023 itibarıyla 1,3 milyar dolar değerinde mineral rezervi bulunuyordu. Bu rezervler, yalnızca savaş ya da ulusal güvenliğe yönelik tehdit durumunda başkan veya savunma bakan yardımcısının onayıyla kullanılabiliyor.

Trump ve Şi görüşmesi öncesi karşılıklı adımlar

Temmuz ayında dönemin ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan "Büyük ve Güzel" adlı yasa, kritik kaynaklar için 7,5 milyar dolarlık fon ayrılmasını öngörüyor.

Bu fonun 2 milyar dolarının savunma stoklarının yenilenmesine yöneltilmesi planlanıyor.

Çin, yeni ihracat kısıtlamalarını 9 Ekim'de yürürlüğe koydu. Bu tarih, Kuzey Kore'de düzenlenecek APEC Zirvesi kapsamında Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yapacağı görüşmeden kısa bir süre öncesine denk geliyor.

Trump, Çin'in bu adımına karşılık 1 Kasım'dan itibaren Çin mallarına yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı ancak Şi ile planlanan zirvenin iptal edilmeyeceğini belirtti.

Pekin yönetimi ise Washington'un adımlarını "çifte standart" olarak nitelendirdi.