YDH- Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin (FHKC) Yemen temsilcisi İbrahim Nasuh, Gazze Şeridi’nin, yakın zamanda gerçekleşen İsrail saldırısının yıkıcı sonuçlarını hâlâ yaşadığını, saldırıların bölgenin altyapısında büyük bir yıkıma neden olduğunu ve temel hizmetleri felce uğrattığını bildirdi.
Nasuh, pazar sabahı el-Mesire televizyonuna verdiği röportajda, sivil savunma araçlarının ve belediye ekipmanlarının bombardıman sırasında tamamen imha edildiğini, bu durumun enkaz kaldırma çalışmalarını ve yıkılan evlerin altındaki şehitlerin cenazelerine ulaşmayı neredeyse imkânsız hâle getirdiğini ifade etti.
Nasuh, belediye makamlarının ağır iş makineleri ve yakıt sıkıntısı nedeniyle cadde açma ve temel hizmetleri yeniden sağlama çalışmalarına başlayamadığını belirtti. İnsani durumun son derece kötü olduğunu söyleyen Nasuh, İsrail savaş uçaklarının bombaladığı yerleşim bölgelerinin enkazı altında hâlâ yüzlerce şehidin bulunduğunu kaydetti.
Filistinli yetkili, tutsak takası görüşmelerine ilişkin olarak, taraflar arasında ciddi anlaşmazlıkların sürdüğünü belirtti. Filistin direniş gruplarının, kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılmadan Gazze’de herhangi bir “güvenli bölge” oluşturulmasına veya kısmi düzenlemelere karşı çıktığını vurguladı. Direnişin, savaşı sona erdirmeyi ve Filistin halkının haklarını tavizsiz biçimde korumayı hedeflemekte kararlı olduğunu ifade etti.
Nasuh, dünya genelindeki gösterilerin ve artan uluslararası baskının, İsrail işgalini saldırılarını durdurma yönünde düşünmeye zorladığını söyledi. Ancak özellikle Donald Trump olmak üzere ABD’li liderlere güven duymadığını dile getirdi. ABD yönetimlerinin tutum değişikliklerine rağmen işgale verdikleri desteğin sürdüğünü ve Filistin haklarını sürekli olarak görmezden geldiklerini ifade etti.
Nasuh, önemli bir noktaya değinerek, The Washington Post tarafından yayımlanan son sızıntılarda, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Mısır ve Ürdün’ün 2022 yılından bu yana İsrail işgali ve Amerika Birleşik Devletleri ile ortak askeri, güvenlik ve medya tatbikatlarına katıldığının ortaya çıktığını hatırlattı.
Habere göre, bu tatbikatların, Yemen’den fırlatılan insansız hava araçlarına karşı İsrail’in hava savunmasını güçlendirmeyi ve uluslararası medyada direniş anlatılarına karşı propaganda faaliyetlerini desteklemeyi amaçladığı bildirildi.
Nasuh, bu bilgilerin bazı Arap rejimlerinin Filistin halkına karşı Siyonist oluşumu destekleme yönündeki suç ortaklığını kanıtladığını belirtti. Bu tür iş birliklerinin Gazze halkının acılarını derinleştirdiğini ve direnişin sivilleri savunma kapasitesini zayıflattığını ifade etti.
Açıklamasının sonunda Nasuh, Gazze’nin idaresi ve Filistin meselesinin tamamen Filistinlilere ait konular olarak kalması gerektiğini vurguladı. Herhangi bir yönetim veya geçiş düzenlemesinin, ulusal birliği korumak ve Filistin haklarını güvence altına almak amacıyla Filistinli taraflar arasında geniş bir şekilde tartışılması gerektiğini kaydetti.
Nasuh, uluslararası toplumun savaşın sona ermesi ve kuşatma altındaki bölgede sivillerin korunması için çabalarını sürdürmesi çağrısında bulundu.