Salih Mutlak: Tüm siyasi süreç gözden geçirilmeli

06 Nisan 2007

SAAF-Irak Diyalog Cephesi Lideri Salih el-Mutlak ABD’den ve Irak hükümetinden tüm siyasi süreci

SAAF-Irak Diyalog Cephesi Lideri Salih el-Mutlak ABD’den ve Irak hükümetinden tüm siyasi süreci gözden geçirmelerini istedi.

 

Irak parlamentosunda 11 milletvekiline sahip olan Irak Diyalog Cephesi Lideri Salih el-Mutlak, bugün bir açıklama yaparak ABD’den ve Irak hükümetinden ülkedeki tüm siyasi süreci gözden geçirmelerini istedi.

 

Ürdün’ün başkenti Amman’da bir basın toplantısı düzenleyen Mutlak, “mevcut siyasi sürecin işletilmesinde ısrar etmenin daha fazla Iraklının ve işgalcinin kanının dökülmesinden başka bir sonucu yoktur. İşgalciler ve Irak’ta gücü elinde bulunduranlar mevcut süreci gözden geçirmelidir; çünkü bunun devam ettirilmesinin onlara da halka da faydası yoktur” dedi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’den kendisinin ve hükümetinin planını parlamentoya sunması gerektiğini söyleyen Mutlak, “başbakan parlamentoya ya bu programı veya istifamı kabul edin demek zorunda. Başbakan mevcut şartlarda bu cesur kararı almak durumundadır” dedi.

 

Mevcut hükümetin gerçek anlamda bir ulusal uzlaşmayı gerçekleştirebilecek güçten yoksun olduğunu belirten Salih el-Mutlak, mevcut hükümet ve siyasi yapının biri diğerinden intikam almak isteyen ve biri diğerini yok etmek isteyen kişi ve kesimlerden oluştuğunu ifade etti.

 

Irak Diyalog Cephesi Lideri, siyasi süreçten önceki durumun şimdikinden çok daha iyi olduğunu da belirterek “bugünü siyasi sürecin başlamasından önceki durumla kıyasladığımızda görüyoruz ki önceki durum çok daha iyiydi” diye konuştu.

 

Aralarında bazı Kürt siyasilerin de yer aldığı kimi Sünni gruplar, siyasi süreç öncesi dönemin başbakanı İyad Allavi liderliğinde yeni bir hükümet formülü üzerinde çalışıyor.