YDH-İsrail Başbakanı Ehud Olmert Filsitin Özerk Yönetimi muhafızlarının ve el-Fetih’e bağlı milislerin Gazze’de Hamas tarafından yenilgiye uğratılmasını Antuan Lehed ordusunun güney Lübnan’da Hizbullah tarafından yenilgiye uğratılmasına benzetti.

 

Filistin Enformasyon Merkezi’nin İsrail’de yayınlanan Yediot Ahronot gazetesine dayandırdığı haberine göre İsrail Başbakanı Ehud Olmert, “ABD tarafından desteklenen Mahmud Abbas’a bağlı güvenlik servisi komutanlarının Hamas üyelerine teslim oluşlarına ilişkin görüntüleri izlediğimde bunun Filistin özerk Yönetimiyle anlaşma sağlamaya dönük tüm çabaların sonu olduğunu gördüm” dedi.

 

Özerk Yönetim güvenlik servisinin Hamas tarafından yenilgiye uğratılmasının kendisine İsrail’in güney Lübnan’ı işgal altında tuttuğu dönemde İsrail komutasında Hizbullah’a karşı tampon görevi üstlenen Antuan Lehed komutasındaki Güney Lübnan Ordusu’nun Hizbullah tarafından yenilgiye uğratılmasını hatırlattığını söyleyen Olmert, ABD Başkanı Bush’la görüştüğünde Gazze ve Batı Şeria’nın ayrılmasını öngören planın uygulanmasının  zaruretini anlatacağını ifade etti.

 

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Gazze ve Batı Şeria’nın ayrılması planının Hamas’ın Batı Şeria’ya olan etkisini azaltacağını öne sürdüğünü belirten Yediot Ahronot gazetesi, İsrailli bir üst düzey siyasi yetkilinin de bu planın İsrail’in lehine olacağını söylediğini nakletti.

 

Yediot Ahronot, ismini açıklamadığı İsrailli siyasi yetkilinin Abbas’ın ulusal birlik hükümetini lağvetme kararını olumlu karşıladığını belirterek “Abbas, İsrail ve uluslar arası toplum açısından iyi bir ortaktır, ben ulusal birlik hükümetinin kurulduğu daha ilk gün Abbas’a dedim ki bu hükümeti lağvedin, bundan sadece Hamas karlı çıkacak” dediğini nakletti.

 

Yediot Ahronot’a demeç veren söz konusu İsrailli yetkili, Gazze ve Batı Şeria’nın ayrılması durumunda kendilerinin Hamas’ı Gazze’de sıkı bir denetim altında tutabileceklerini, Batı Şeria’da ise ılımlı grupları destekleyebileceklerini söyledi.