İran: Gizli eller Filistin’de fitne çıkarıyor


01 Ocak 1970

YDH-İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, bazı gizli ellerin Filistinli gruplar arasında fitne çıkardığını söyledi.

YDH-İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, bazı gizli ellerin Filistinli gruplar arasında fitne çıkardığını söyledi.

 

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre, haftalık basın toplantısında, Filistin ve Irak’ta yaşanan  gelişmelere değinen Hüseyni ulusal birlik hükümetinin kurulmasını ve Filistin halkının meşru isteklerini dikkate almayan Batılı ülkelerin Filistin halkına uyguladığı ambargonun olayların arkasındaki sebebi oluşturduğunu söyledi.

 

İran’ın olayların başından bu yana sürekli uyarılarda bulunduğunu belirten Muhammed Ali Hüseyni, bazı gizli ellerin, Filistin’de muhtelif gruplar arasında fitneci ve  ayrılıkçı politikalar izlediğini ve olayları tırmandırarak krizin bölgeye yayılmasına sebep olduklarını belirtti.

 

Filistin’deki sorunların görüşmeler yoluyla dikkatli ve dirayetli hareket ederek çözülebileceğini belirten Hüseyni, İran’ın Suudi Arabistan, Suriye ve Mısır başta olmak üzere bölge ülkeleriyle görüşmeler yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

 

Irak’taki gelişmelere ve Amerika ile İran arasında yapılması gündemde olan ikinci tur görüşmelere de değinen Hüseyni, Irak hükümeti yetkililerinin, ikinci tur görüşmelere hazırlık yaptıklarını belirttiklerini dile getirerek, “Biz şu anda, birinci tur görüşmelerin bir değerlendirmesini yapıyoruz.. Değerlendirmelerden sonra  görüşümüzü söyleyeceğiz”  dedi.

 

Irak’a kutsal mekanları ziyaret amacıyla yasa dışı giriş yapan bazı İranlıların, tutuklandığını ve dışişleri bakanlığı yetkililerinin bu konuyu Iraklı meslektaşlarıyla görüştüklerini belirten Muhammed Ali Hüseyni, yasa dışı yollarla Irak’a giriş yapan 500 İranlı ziyaretçi bulunduğunu ve bunların serbest bırakılmaları amacıyla gerekli anlaşmaların yapıldığını belirterek, bazı ziyaretçilerin de Başbakan Nuri el Malikî ve Devlet Başkanı Celal Talabanî’nin  affı ile serbest bırakıldıklarını  dile getirdi.

 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, İslami değerlere yönelik saldırıların, Amerika ve İsrail tarafından yönlendirildiğini öne sürerek, Irak’ın Samerra kentindeki saldırının da, Irak’ta ayrılık ve fitne çıkarmak isteyen İslam düşmanları tarafından gerçekleştirildiğini belirtti ve saldırganların bu eylemle İsrail’e hizmet ettiğini savundu.

 

Irak’ta yasal hükümeti devirme, ulusal birlik hükümetinde çatlaklar oluşmasını sağlama yönünde çabaların bulunduğunu belirten Hüseyni, “teröristlerin çirkin ve hain  hedefleri, Irak halkının uyanık ve bilinçli hareketleriyle de  önlenmiştir” dedi.

 

İngiltere’de, Selman Rüştü’ye  şövalyelik unvanı verilmesini de eleştiren Muhammed Ali Hüseyni, “İslam’a ve İslami değerlere hakaret eden birine ödül verilmiş olması, gerçekte, İslam karşıtı bir harekettir. İngiltere’nin bu hareketi, İslami değerlere karşı yapılan saldırıların  bilinçli ve planlı yapıldığını ortaya koymaktadır” dedi.