ABD ordusu tedarik süreçlerinde savaş zamanı moduna geçiyor

09 Kasım 2025

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, yeni teknolojilerin hızla devreye alınması ve üretimin artırılması için tedarik süreçlerinde "savaş zamanı moduna" geçildiğini duyurdu. Forbes dergisinde yayımlanan konuşmasında Hegseth, savunma sanayisini risk almaya çağırarak "yeni bir cephanelik" kurulması gerektiğini belirtti.

YDH - ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ordunun tedarik süreçlerinde "savaş zamanı moduna" geçtiğini açıkladı.

Forbes dergisinde yayımlanan konuşmasında Hegseth, savunma tedarik sisteminin yeni teknolojilerin daha hızlı uygulanması ve üretim verimliliğinin artırılması için tamamen yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.

'Yeni bir cephanelik kurmamız gerekiyor'

Hegseth, Amerika'nın endüstriyel gücüne güvendiğini belirterek, "Yeni kabiliyetlerin devreye alınmasını hızlandırmak ve sonuçlara odaklanmak için özgürlüğü güvence altına alacak yeni bir cephanelik kurmamız gerekiyor. Amerikan sanayisi, savunma alanındaki en karmaşık ve tehlikeli görevleri üstlenmeye hazır" dedi.

Savunma Bakanlığıyla işbirliğinin şirketler açısından bir gelişim fırsatı olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Hegseth, bunun aynı zamanda risk almaya hazır olmayı gerektirdiğini kaydetti.

Hegseth, ABD ordusunun gücüne de değinerek, "Ordumuz, herhangi bir saldırıyı önleyebilmek ve gerekirse ABD’ye meydan okumaya cüret eden her düşmanı kesin biçimde yenilgiye uğratabilmek için gerekli tüm imkânlara sahip olmalıdır" diye konuştu.

Mevcut durum '1939'u andırıyor'

Pete Hegseth, mevcut uluslararası durumun "1939 anını" ya da "1981 anını" andırdığını belirtti.

Hegseth, bu benzetmeyle küresel tehdidin arttığı dönemlerde olduğu gibi hızlı ve kararlı adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan Hegseth, 29 Ekim'de yaptığı bir açıklamada, ABD’nin Hint-Pasifik bölgesinde NATO benzeri bir yapı kurmayı hedeflemediğini ve işbirliğini esas olarak ikili ve üçlü formatlarda geliştirdiğini söylemişti.

Aynı konuşmasında, ABD'nin yeni savunma stratejisinin Çin’i caydırma politikasından vazgeçtiği yönündeki iddiaları da yalanlamıştı.