YDH-Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu’l- Gayt İran’ın Gazze’de yaşanan olaylar konusunda Hamas’ı desteklediğini belirterek İran’ın Mısır ve Arap dünyasının ulusal güvenliği açısından bir tehdit olduğunu söyledi.

 

Bugün bir açıklama yapan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul- Gayt, İran’ın Gazze’de yaşanan olaylar sırasında Hamas’ı desteklediğini belirterek bunun Mısır’ın ulusal güvenliği açısından bir tehdit oluşturduğunu söyledi ve “Çünkü Gazze Mısır’a bir taş atımı mesafesindedir” dedi.

 

İran’ın Irak’ın iç işlerine müdahale ettiği yönündeki ABD iddialarını da tekrar eden Mısır Dışişleri Bakanı, İran’ın Irak’taki varlığının Mısır ve Arap dünyasının ulusal güvenliği açısından bir tehdit oluşturduğunu söyleyerek bunun Kahire’nin Tahran’la olan ilişkilerini sınırlamayı gerektirdiğini ifade etti.

 

İran’la Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler 1980 yılında kesilmişti.

 

Öte yandan Ürdün Başbakanı Maruf Bakhit de İran’ın Gazze’de yaşanan olaylara müdahale ettiğini iddia etmiş, buna delil olarak da Hamas hükümetinin İçişleri Bakanı Said Sıyam’ın İran’la bir anlaşma yapmış olmasını göstermişti.

 

El-Cezire televizyonu Ürdün Başbakanı’nın dün yaptığı basın toplantısında İran’ın Gazze’de yaşanan olaylar sırasında Hamas’ı desteklediğini belirterek Ürdün hükümetinin Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın arkasında olduğunu söylediğini nakletmişti.

 

Mısır Dışişleri Bakanlığı da Gazze’de yaşanan olaylardan Hamas’ı sorumlu tutmuş ve buradaki elçiliğini Ramallah kentine naklederek Abbas hükümetini desteklediğini açıklamıştı.