YDH-Mekke Anlaşması’yla Filistin konusunda önemli bir inisiyatif almış olan Suudi Arabistan, bu anlaşmanın ürünü olan Hamas liderliğindeki ulusal birlik hükümetinin devrilmesine destek verdi.

 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, bugün el-Vatan gazetesine verdiği demeçte “Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın seçilmiş biridir, bir önceki kabine de Özerk Yönetim’in kararıyla kurulmuştu, dolayısıyla hükümeti değiştirmek Mahmud Abbas’ın hakkıdır” dedi.

 

Filistin’deki hükümet değişikliğini Filistin’in bir iç sorunu olarak niteleyen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, yaşanan sorunun parlamento ve FKÖ gibi yasal kuruluşlar çerçevesinde çözümlenmesi gerektiğini belirtti.

 

Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Hamas’ın Gazze’de kontrolü ele almasını gerekçe göstererek ulusal birlik hükümetini feshetmiş, Selam el-Feyaz liderliğinde yeni bir hükümet kurmuştu.

 

Hamas, Selam el-Feyyaz hükümetini, Filistin Yasama Meclisi’nden (parlamento) güvenoyu almadan göreve başlamış olmasından dolayı meşru ve yasal bir hükümet olarak tanımadığını açıklamıştı.

 

Hamas ve el-Fetih’in imzaladıkları Mekke Anlaşması’na da değinen Faysal, “Mekke Anlaşması’na imza koyanlar birbirinden ayrılmak istiyorsa, bu kendilerini ilgilendirir, biz papadan daha Katolik olamayız” dedi.

 

Tarafların bu anlaşmayı Müslümanlar açısından en kutsal mekanda imzaladığını ve bu anlaşmaya bağlı kalacaklarına dair yemin ettiklerini belirten Suud el-Faysal, Suudi Arabistan Kralı’nın artık daha fazla bir şey yapamayacağını söyledi.

 

Ülkesinin arabuluculuk görevini yaptığını ve artık tekrar böylesi bir işe girişmeyeceğini söyleyen Faysal, Suudi Arabistan’ın bundan sonraki adımlarının Arap Birliği çerçevesinde olacağını ifade etti.