Irak’taki Sünnilerin dini mercii olarak nitelenen Ulema Heyeti, düzenledikleri Enfal Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
IRAK
06 Aralık 2007 · 01:00

Irak’taki Sünnilerin dini mercii olarak nitelenen Ulema Heyeti, düzenledikleri Enfal

YDH-Irak’taki Sünnilerin dini mercii olarak nitelenen Ulema Heyeti, düzenledikleri Enfal operasyonlarıyla binlerce Kürt’ün kimyasal silahlarla katledilmesine sebep olan sanıklara verilen idam cezasına tepki gösterdi.

YDH-Irak’taki Sünnilerin dini mercii olarak nitelenen Ulema Heyeti, düzenledikleri Enfal operasyonlarıyla binlerce Kürt’ün kimyasal silahlarla katledilmesine sebep olan sanıklara verilen idam cezasına tepki gösterdi.

 

Bir bildiri yayınlayan Haris Dari liderliğindeki Ulema Heyeti, “Kimyasal Ali” olarak bilinen Saddam’ın kuzeni Ali Hasan el-Mecid, dönemin Savunma Bakanı Sultan Haşim Ahmed et-Tani ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Hüseyin Reşid et-Tıkriti’ye 1987-1988 yılları arasında Kürtlere yönelik gerçekleştirdikleri katliamlardan dolayı verilen idam cezasına tepki gösterdi.

 

Ulema Heyeti, yayınladığı bildiride mahkemenin yasal olmadığını iddia ederek sanıklar hakkında verilen idam cezasının işgalcilerin hedeflerinin gerçekleştirilmesine yönelik olduğu öne sürüldü.

 

Sanıklar hakkında verilen cezanın siyasi olduğunu belirten Ulema Heyeti, uluslar arası toplumdan ve uluslar arası insan hakları kuruluşlarından mahkemenin kararını engellemelerini isteyerek sanıkların ya Irak dışında yargılanmasını ya da işgal sona erinceye kadar mahkemenin ertelenmesini sağlamalarını talep etti.

 

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 23.09.2026 13:59 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/3275/irak-taki-sunnilerin-dini-mercii-olarak-nitelenen-ulema-heyeti-duzenledikleri-enfal