Filistin gruplarından 'Refah açılmalı' mesajı

04 Aralık 2025

Filistinli gruplar, Refah sınır kapısının iki yönlü açılması için arabulucular ve garantör ülkelere çağrıda bulundu; İsrail’in ateşkes yükümlülüklerini manipüle etmesine ve geçişleri tek yönle sınırlama girişimlerine karşı uyarıda bulundu.

YDH- Filistinli gruplar ve siyasi-askerî güçler, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah sınır kapısının iki yönlü şekilde açılması için arabuluculara ve garantör ülkelere ortak çağrıda bulundu.

Yapılan açıklamada, Şarm el-Şeyh Anlaşması ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2803 sayılı kararında yer alan yükümlülüklerin uygulanması için uluslararası baskının artırılması talep edildi.

Açıklamada, İsrail’in söz konusu yükümlülükleri manipüle etmesine izin verilmemesi gerektiği vurgulanırken, bazı İsrail kaynaklarında gündeme getirilen, sınır geçişlerinin yalnızca tek yönlü açılmasına yönelik girişimlerin de kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Ayrıca İsrail işgalinin, ateşkes anlaşması kapsamında üstlendiği sorumlulukları yerine getirmeye zorlanmasının zorunlu olduğu belirtildi.

Bu tartışmalar sürerken Mısır, Refah sınır kapısının tek yönlü açılması konusunda İsrail’le herhangi bir anlaşmaya varıldığı yönündeki iddiaları reddetti.

Daha önce Topraklardaki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü ofisinden yapılan açıklamada ise kapının önümüzdeki günlerde Gazze’den Mısır’a geçişler için açılacağı duyurulmuştu.

Sosyal medya platformu X üzerinden yapılan paylaşımda, söz konusu geçişlerin “ateşkes anlaşmasına uygun ve siyasi düzeyin yönlendirmesiyle” gerçekleşeceği belirtildi.

Bölge sakinlerinin çıkışının Mısır ile koordinasyon içinde yapılacağı, İsrail güvenlik onayının ardından sürecin Avrupa Birliği misyonunun gözetiminde yürütüleceği kaydedildi.

Ancak uygulamaya ilişkin ilave ayrıntı paylaşılmadı.

Mısır yönetimi, Çarşamba günü yaptığı bir başka açıklamada da, İsrail ile Gazze sakinlerinin tahliyesi amacıyla Refah kapısının tek yönlü açılması yönünde bir mutabakat sağlandığı iddialarını kesin bir dille yalanladı.

Öte yandan, İsrail’in Mayıs 2024’ten bu yana Refah sınır kapısının Filistin tarafındaki tesisleri fiilen kontrol altında tuttuğu; binaları yıkıp tahrip ettiği ve Filistinlilerin seyahat özgürlüğünü engellediği hatırlatıldı.

Bu durumun, özellikle sağlık hizmetine erişmek zorunda olan siviller açısından ağır bir insani krize yol açtığı vurgulandı.

Yetkililer, Refah kapısının ateşkes anlaşmasının ilk aşaması kapsamında geçen Ekim ayında yeniden açılmasının planlandığını, ancak işgal makamlarının bu taahhüde uymadığını belirtti.