BM Güvenlik Konseyi İran Çıkmazına Saplandı

01 Ocak 1970

SAAF: İngiltere ve Fransa’nın İran’ın nükleer programı ile ilgili Güvenlik Konseyi’ne götürdüğü teklif, üyelerin görüş ayrılığı yüzünden çıkmaza girdi ve salı günkü oturum belirsiz bir tarihe ertelendi.

SAAF-İngiltere ve Fransa’nın İran’ın nükleer programı ile ilgili Güvenlik Konseyi’ne götürdüğü teklif, üyelerin görüş ayrılığı yüzünden çıkmaza girdi ve salı günkü oturum belirsiz bir tarihe ertelendi.

 

Fransız Haber Ajansının diplomatik kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre salı günü New York’ta yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısı, Rusya’nın, İngiltere ve Fransa tarafından hazırlanan bildiri metnine yönelik çekincelerini gidermek için ertelendi.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen diplomatik kaynağın verdiği habere göre Rusya, İran’ın nükleer programının uluslar arası güvenliğe tehdit oluşturduğuna işaret etmeyen genel bir metin hazırlanmasını istiyor ve aksi şekilde hazırlanacak bir metnin Güvenlik Konseyi’ne güç kullanma veya yaptırım uygulama imkânı vereceğini ifade ediyor.

 

Buna karşın Batılı ülkeler İran’ın nükleer programının nükleer silah elde etmeye dönük olduğunu iddia ederek Güvenlik Konseyi’nden ilzam edici olmayan; ama daha sonra İran’a yönelik yaptırımların önünü açan bir bildiriyi kabul etmesini istiyor.

 

Çin ve Rusya ise bu tür bir kararnamenin kabul edilmesine karşı çıkarak İran’ın nükleer programının Uluslar Arası Atom Enerjisi Ajansı’nın denetiminde kalmaya devam etmesini istiyor.

 

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, İngiltere ve Fransa tarafından hazırlanan bildiri taslağı üzerinde anlaşmaya varamazsa ABD, BM bildirgesinin 7. maddesi doğrultusunda İran’a yönelik yaptırımı öngören sert bir bildiri getirebilir.