Diyalog Cephesi Allavi'yi MGK başkanlığına önerdi

05 Ocak 2006

SAAF- Irak’taki Sünni siyasi gruplardan Irak Ulusal Diyalog Cephesi, eski Başbakan İyad Allavi’nin Milli Güvenlik Konseyi

SAAF- Irak’taki Sünni siyasi gruplardan Irak Ulusal Diyalog Cephesi, eski Başbakan İyad Allavi’nin Milli Güvenlik Konseyi genel sekreterliğine getirilmesini istedi.

 

Irak’ta yeni hükümetin kurulmasına yönelik çalışmalar sürerken Salih el-Mutlak liderliğindeki Sünni Diyalog Cephesi ülkedeki en önemli kurumlardan biri olan Ulusal Güvenlik Konseyi genel sekreterliğine İyad Allavi’nin getirilmesini önerdi.

 

Birleşik Irak İttifakı üyelerinden Şirvan el-Vaili, el-Alem televizyonuna verdiği demeçte bu talebe tepki göstererek bunu bazı siyasi grupların aceleci bir girişimi olarak niteledi ve “buna parlamento karar verecektir” dedi.

 

Şu anki önceliklerinin hükümetin kurulması olduğunu söyleyen el-Vaili, hükümetin kurulmasının zamanla sınırlı olduğunu belirterek “Başbakan belirlenen sürede hükümeti kurmak zorundadır” dedi.

 

el-Vaili ayrıca Ulusal Güvenlik Konseyi’nin kuruluşunun yasal olabilmesi için bunun parlamentoya sunulmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

 

Irak’taki en büyük laik parti olan İyad Allavi liderliğindeki el-Irakıyye’nin parlamentoda 25 sandalyesi bulunuyor.