Aun ve Selam, Dışişleri Bakanı Recci'nin tutumundan rahatsız

16 Aralık 2025

Lübnan Cumhurbaşkanı Aun ve Başbakan Selam'ın, Dışişleri Bakanı Recci'nin özellikle İran'la ilişkiler konusundaki açıklamalarından duydukları rahatsızlığı dile getirdiği bildirildi.

YDH - Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun ve Başbakan Nevaf Selam'ın, Dışişleri Bakanı Yusuf Recci'nin genel duruma ve özellikle İran ile ilişkilere yönelik açıklamalarından rahatsızlık duyduğu bildirildi.

Lübnan'da yayımlanan el-Ahbar gazetesinin haberine göre, Aun ve Selam, kendileriyle temas kuran çevrelere Bakan Recci'nin tutumundan duydukları hoşnutsuzluğu iletti.

Aun ve Selam'dan Recci'ye uyarı

Habere göre, kıdemli bir bakanın iki lidere, Lübnan'ın İran'ı "hasım ülke" olarak görüp görmediğini ve Recci'nin tutumunun bu çerçevede mi değerlendirilmesi gerektiğini sorduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Aun'un bu soruya, "Bakanın en yüksek ulusal çıkarı hiçe sayarak tek taraflı hareket etmesini anlamıyorum" yanıtını verdiği ve Recci ile görüşerek bakanlığın resmi açıklamalarına ve hükümetin genel tutumuna uyması gerektiğini bildireceğini vurguladığı aktarıldı.

Başbakan Nevaf Selam da Recci'nin açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Selam'ın, görüştüğü kişilere şu ifadeleri kullandığı kaydedildi:

"Bu açıklamalar, Lübnan'ın İran'ın Lübnan ve bölgedeki rolüne ilişkin herhangi bir çekincesi olsa bile, Lübnan hükümetinin tutumunu hiçbir şekilde yansıtmamaktadır."

Bakan Recci: Egemenlik yetkimi kullanıyorum

Öte yandan, konuya aşina kaynaklar, bazı bakanların Recci'ye eylemlerinin nedenlerini ve açıklamalarının amacını sorduğunu bildirdi.

Recci'nin başlangıçta pozisyonunun yanlış yorumlandığını savunduğu, daha sonra ise "egemenlik yetkisine sahip siyasi bir bakan olduğunu ve hükümet içinde temsil ettiği pozisyonu ifade ettiğini" söylediği öğrenildi.

Bu durum üzerine bir yetkilinin, "Lübnan Kuvvetleri'nin bu bakanlığı elinde tutmakta neden ısrar ettiği ve bunu elde etmek için neden dış destek aldığı artık açık" değerlendirmesinde bulunduğu ifade edildi.

Diplomatlar Recci ile görüşmekten kaçınıyor

Haberde ayrıca, Lübnan'daki Arap ve yabancı diplomatların Bakan Recci ile düzenli görüşmeler yapmaktan kaçındığına dikkat çekildi.

Dışişleri Bakanlığındaki pek çok Lübnanlı büyükelçinin de Recci ile diyalog kurmanın zorluğuna işaret ettiği belirtildi. Bazı büyükelçilerin, Recci'nin teknik ve profesyonel bir yaklaşımdan "siyasi olgunsuzluk" olarak niteledikleri bir duruma geçmesini hayretle karşıladıkları kaydedildi.

Kaynaklar, Recci'nin cumhurbaşkanı ve başbakandan resmi ve açık bir talep almadığı sürece bu tutumuna son vermeyeceğini savunduğunu, ancak şu ana kadar kendisine böyle bir talep iletilmediğini ekledi.