Ali Debbağ: Petrol yasasında önemli bir değişiklik yapılmadı


07 Mart 2007

YDH-Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, bakanlar kurulunun olağanüstü toplantısıyla kabul edilen petrol yasası konusunda önemli değişikliklerin yapılmadığını açıkladı.

YDH-Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, bakanlar kurulunun olağanüstü toplantısıyla kabul edilen petrol yasası konusunda önemli değişikliklerin yapılmadığını açıkladı.

 

El-Arabiya televizyonuna açıklamalarda bulunan Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, bakanlar kurulunun önerilen değişiklikleri görüştükten sonra petrol yasasını kabul ettiğini belirtti.

 

Bakanlar kurulundaki görüşmede petrol yasası konusunda önemli değişikliklerin yapılmadığını belirten Debbağ, yasa konusunda Iraklı gruplar arasında ihtilaflar bulunduğunu da reddederek yasanın onay için meclise sunulduğunu, meclisin yasayı yarın görüşmeye başlayacağını tahmin ettiğini söyledi.

 

Kürt grupların yasa taslağına itirazlarına ilişkin bir soruyu da cevaplayan Debbağ, “Kürdistan ittifakı ile Irak Uzlaşma Cephesi’nin taslak konusunda bazı mülahazaları bulunuyordu, bunlar da bakanlar kurulu toplantısında ele alınıp çözümlendi. Irak Ulusal Petrol Kurulu oluşturulacak. Bu kurul Irak’ın petrol politikasını tayin edecek yabancı şirketlerle yapılacak petrol anlaşmaları bu kurulun görevi olacak” dedi.

 

Yerel yetkililerin de muhtelif şirketlerle görüşmeler yapabileceğini söyleyen Debbağ, fakat nihai onayı petrol kurulunun ve merkezi hükümetin vereceğini söyledi.

 

Kurulu oluşturacak üyeler konusunda da açıklamalar yapan Debbağ, kurulda yerel yetkililerin temsilcilerinin yanı sıra bağımsız uzmanların da bulunacağını bazı bakanlıkların temsilcilerinin de bu kurulda görev yapacağını söyledi.