YDH-Associeted Press haber ajansına açıklamada bulunan askeri bazı uzmanlar Amerika’nın Irak’taki Sünni grupları el-Kaide’ye karşı silahlandırmasının uzun vadede tehlikeli sonuçlar doğuracağını söylerken bazı komutanlar ise bunun olumlu sonuçlar verdiğini ifade ediyor.

 

AP’ye açıklamada bulunan askeri uzmanlar, Irak’ta Sünni grupların el-Kaide’ye karşı kullanmasının ve onları silahlandırılmasının kısa vadede olumlu sonuçlar doğursa da uzun vadede Irak açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getireceğini söyledi.

 

Söz konusu askeri uzmanlar, silahlandırılan ABD güçlerinin Irak’tan ayrılmasından sonra kendilerine verilen silahları Şiilere ve Kürtlere karşı kullanabileceklerini belirtti.

 

ABD Savunma Bakanlığı’nın eski uzmanlarından Antony Cordesman, bir süre önce ABD Temsilciler Meclisi’nde “Iraklı Sünni grupların silahlandırılması, bu ülkenin batısında yeni bir cephenin açılmasına sebep olabilecektir” dedi.

 

Bununla birlikte Amerikalı komutanlar, Sünni grupların el-Kaide’ye karşı desteklenmesinin şimdiye kadar olumlu sonuçlar verdiğini belirterek bunun en sonuçlarının daha önce el-Kaide’nin cenneti olarak el-Enbar ilinde alınmaya başlandığına dikkat çekiyorlar.

 

Sünni silahlı grupların desteklenmesini olumlu karşılayan Amerikalı komutanlar, bu politikanın uygulamaya konmasıyla el-Enbar ilindeki el-Kaide üyelerinin Felluce, Ramadi ve Hadise illerine kaçmak zorunda kaldığını belirtiyor.

 

Irak’ın batısındaki ABD kuvvetlerinin ikinci komutanı General John Alan da Sünni grupların el-kaide’ye karşı kullanılmasıyla buralardaki şiddet olaylarının azaldığını Sünni grupların liderlerinin el-Kaide’ye karşı birleştiğini ifade ediyor.

 

Petrol gelirlerinin eşit olarak paylaşılmasını öngören yasanın mecliste kabul edilmesinin Irak’taki Sünnilerin diğer kesimlere yönelik muhalefetini azaltacağını söyleyen Amerikalı komutanlar, bunun tüm sorunları çözmeyeceğini,  Amerika’nın Sünni gruplarla işbirliğini sürdürmesi gerektiğini belirtiyorlar.