Irak’ta Şii ve Sünni siyasi gruplar uzlaştı

05 Ocak 2006

SAAF- Irak’ın en büyük Şii siyasi grubu olan Birleşik Irak İttifakı ile en büyük Sünni grubu olan Irak Uzlaşma Cephesi hükümetin

SAAF- Irak’ın en büyük Şii siyasi grubu olan Birleşik Irak İttifakı ile en büyük Sünni grubu olan Irak Uzlaşma Cephesi, hükümetin siyasi gruplar arasında adil bir şekilde bölüşülmesi konusunda uzlaştı.

 

Birleşik Irak İttifakı üyelerinden Selam el-Maliki, Fransız haber ajansına bir açıklamada bulunarak Abdülaziz el-Hekim liderliğindeki Birleşik Irak İttifakı’yla Adnan Duleymi liderliğindeki Irak Uzlaşma Cephesi’nin düzenledikleri ortak toplantılarla hükümetteki bakanlıkların dağılımı konusunda anlaştıklarını söyledi.

 

Hükümet organlarının tüm siyasi gruplar arasında adil bir şekilde bölüşümü konusunda anlaştıklarını belirten el-Maliki, savunma, petrol, içişleri, maliye ve dışişleri bakanlıkları gibi kilit mevkiler konusunda da uzlaşmaya vardıklarını belirterek savunma ve içişleri bakanlıklarının bağımsız şahıslara verilmesi konusunda anlaştıklarını ifade etti.

 

Selam el-Maliki, ayrıca Şii ve Sünni grupların yarın toplanarak bu anlaşmanın nasıl hayata geçirileceğini görüşeceklerini ifade etti.

 

Irak parlamentosunda Abdülaziz el-Hekim liderliğindeki Birleşik Irak İttifakı’nın 128, Adnan Duleymi liderliğindeki Irak Uzlaşma Cephesi’nin ise 44 milletvekili bulunuyor.

 

Öte yandan İyad Allavi’nin liderliğini yaptığı el-Irakıyye adlı grubun üyelerinden İzzet eş-Şabender, Birleşik Irak İttifakı’yla güvenlikle ilgili bakanlıklardan birinin (İçişleri ve Savunma Bakanlıkları) kendilerine verilmesi konusunda ön anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

 

Birleşik Irak İttifakı’nın Sadr hareketine yakınlığıyla bilinen üyesi Baha el-İ’reci ise Sadr hareketinin el-Irakıyye listesiyle bir sorununun bulunmadığını belirterek şimdiye kadar hiçbir kilit bakanlık elde edemeyen bu gruba bu bakanlıklardan birinin verilebileceğini belirtti.

 

Grup çıkarlarının bir tarafa bırakılması gerektiğini belirten el-İ’reci, “ülkenin siyasi grup çekişmelerine dayanacak takati kalmamıştır” dedi.

 

Öte yandan Birleşik Irak İttifakı’nın İyad Allavi’nin isminin geçtiği başbakan yardımcılıklarından birisini isteyen Irak Uzlaşma Cephesi’yle görüş ayrılığı içerisinde bulunduğu belirtildi.

 

Birleşik Irak İttifakı üyelerinden Hüseyin Şehristani, Şiilerle Kürtlerin şimdiye kadar herhangi bir kilit makam verilmeyen el-Irakıyye’ye başbakan yardımcılığının verilmesine karşı çıkmadığını; ama Sünni Arapların buna karşı çıktığını ifade etti.

 

Irak Uzlaşma Cephesi üyelerinden Zafer el-Ani ise grubunun başbakan yardımcılığı konusunda ısrarcı olduğunu belirterek “bu mesele güvenlik dosyalarıyla ilgilidir. Irak’taki bu konudaki sorunların çoğu Sünni bölgelerde mevcuttur. Bundan dolayı bu makamda bir Sünni Arap’ın bulunması gerekir” dedi. 

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, geçen cumartesi yaptığı açıklamada yeni hükümetin 15 gün içinde kurulacağını belirmişti.