ABD Faw Yarımadası’nda kalıcı üs kuruyor

05 Ocak 2006

SAAF- ABD’nin, Irak’ın İran’la sınır olan Faw yarımadasında bölgenin en büyük kalıcı askeri

SAAF- ABD’nin, Irak’ın İran’la sınır olan Faw yarımadasında bölgenin en büyük kalıcı askeri üssünü kurmak istediği bildirildi.

 

Farsnews haber ajansının, Qods-Press haber ajansının Basra kentinden geçtiği habere dayanarak bildirdiğine göre Amerikalılar, Faw bölgesinde arazi ölçümü çalışmalarına başladılar.

 

Söz konusu ABD üssünün Faw ve es-Seybe’den İran’la sınır olan “Ebu Fulus” Limanına kadar uzanacağını belirten bölgedeki haber kaynakları, Amerikan güçlerinin Faw bölgesi halkına yerleşim için başka bölgeler seçmeleri gerektiğini bildirdiklerini ifade etti.

 

Öte yandan bazı Türkmen kaynakları, pazar günü yaptıkları açıklamayla Amerikalıların Kuzey Irak’ta İran muhalifi grupları eğittikleri bir üssün olduğunu bildirdi.

 

Farsnews haber ajansının bildirdiğine göre isminin açıklanmasını istemeyen söz konusu kaynak, Amerikan güçlerinin Kuzey Irak’ta İran muhalifi gruplar için büyük bir üs kurduğunu belirtti.

 

Yine aynı kaynağın bildirdiğine göre ABD güçleri ilk kez, İran Kürdistan Demokrat Partisi ile işbirliği yaparak bu grubun silahlı militanlarından bazılarını Süleymaniye ile İran sınırında bulunan “Kuy” köyü ile Süleymaniye yakınlarındaki “Zirgab” ve “Zele” köylerine nakletti.