YDH-İsrail’de yayınlanan Maariv gazetesi, İsrail’in İranlı Yahudileri İsrail’e göç ettirme yönündeki teşviklerine rağmen İranlı Yahudilerin ülkelerinde yaşamayı İsrail’e gitmeye tercih ettiğini yazdı.

 

İsrail’in İranlı Yahudilerin İsrail’e göç etmesini, en azından İran’dan bir an önce ayrılmalarını teşvik ettiğine değinen Maariv gazetesi, dünkü sayısında “İran Yahudilerini buradan ayrılmaları yönünde teşvik eden İsrail’deki Yahudi göçmen kuruluşları, göç edecek her Yahudi aileye on binlerce dolar geri ödemesiz kredi vermeyi kararlaştırdı” diye yazdı.

 

Yahudi ajanslarının İranlı Yahudileri İsrail’e göç ettirmek için hükümetle birlikte yürüttükleri programın başarısız kaldığını belirten Maariv, Yahudi kuruluşların İranlı Yahudilere nakit para ve cazip hediyeler vererek programı cazip kılmaya çalıştığını ifade etti.

 

Amerika’nın farsça yayın yapan radyo istasyonu Radyo Ferda ise İran’dan İsrail’e göç edecek Yahudilere İsrail üniversitelerinde bedava eğitim imkanı, ev ve otomobil almak için cazip krediler ve on binlerce dolar geri ödemesiz para yardımı vaat edildiğini belirtti.

 

Maddi vaatlerin her yaştan İranlı Yahudi’yi kapsadığına dikkat çeken Maariv gazetesi, her aileye göç ettirdiği bir başka aile için 60 bin dolar geri ödemesiz kredi verileceğini ifade etti.

 

Söz konusu özendirici teşviklerin sadece İranlı Yahudileri kapsadığını belirten Maariv, Avrupa ülkelerinden veya Amerika’dan göç edecek Yahudiler için normal tarifelerin uygulandığını belirtti.

 

Bütün bu özendirici teşviklere rağmen İranlı Yahudilerin İsrail’e göç etmeye pek de istekli olmadığını belirten Maariv, İranlı Yahudilerin kendi ülkelerinde, İran kültürü içinde Müslüman komşularıyla birlikte yaşamayı İsrail’e gitmeye tercih ettiklerini yazdı.

 

“İranlı Yahudiler, lavaş ekmeği yemeyi ve Müslüman komşularıyla her gün selamlaşmayı başka bir ülkeye gitmeye tercih ediyorlar” diyen Maariv, İran’daki Yahudilerin İbranice eğitim verilen kendilerine ait okullarının bulunduğunu, sinagoglarına da özgürce gidebildiklerini yazdı.

 

İran’da 20 bin kadar yahudinin yaşadığını belirten Maariv, bunlardan 5 bininin Tahran’da bulunduğunu belirterek son derece iyi maddi imkanlara sahip olan Yahudilerin burada yaşadıkları sakin ve huzurlu hayattan çok memnun olduklarını ifade etti.