Almanya Cumhurbaşkanı: ABD dünya düzenini tahrip ediyor Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
BATI YARIM KÜRE
08 Ocak 2026 · 18:43

Almanya Cumhurbaşkanı: ABD dünya düzenini tahrip ediyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, ABD dış politikasının küresel düzeni zayıflattığını ve dünyanın büyük güçlerin çıkarları doğrultusunda şekillendiğini, vicdansızların güç kazandığı tehlikeli bir döneme girdiğini vurguladı.

YDH- Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin’deki Bellevue Sarayı’nda gerçekleştirdiği konuşmada, Donald Trump döneminde şekillenen ABD dış politikasının, dünyanın “vicdansızların istediklerini alabildiği bir haydutlar inine” dönüşmesine izin vermemesi gerektiğini vurguladı ve Amerika'nın düzeni tahrip ettiğini öne sürdü:

“Bu dünya düzeninin kurulmasına yardımcı olan en önemli ortağımız olan ABD’nin değerlerinde bir çözülme söz konusudur. Dünyanın, bölgelerin ya da ülkelerin birkaç büyük güç tarafından mülk gibi görüldüğü, en vicdansızların istediklerini alabildiği bir haydutlar inine dönüşmesini engellemek zorundayız,”

Eski dışişleri bakanı ve cumhurbaşkanı, hafta sonunda Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görevden uzaklaştırılması gibi müdahalelere atıfta bulunarak, küresel demokrasinin benzeri görülmemiş bir saldırı altında olduğunu ifade etti.

Almanya’da cumhurbaşkanlığı makamı büyük ölçüde sembolik olsa da, Steinmeier’in sözleri politikacılara kıyasla önemli bir ağırlık taşıyor.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 19.08.2026 16:50 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/33913/almanya-cumhurbaskani-abd-dunya-duzenini-tahrip-ediyor