Petrol şirketlerinden Trump'a Venezuela uyarısı

09 Ocak 2026

ABD'li bağımsız sondaj şirketleri, Trump'ın Venezuela petrolünü gasp etme ve küresel fiyatları düşürme planlarının yerli üretimi tehdit ettiği uyarısında bulundu.

YDH - Bağımsız sondaj şirketlerinin yöneticileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela petrol sektörüne çökme ve petrol fiyatlarını aşağı çekme planlarının Amerika'nın yerli üretimini riske atacağı konusunda uyarıda bulundu.

Financial Times’ın kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Trump’ın bugün (9 Ocak) büyük petrol şirketlerinin temsilcileriyle yapacağı toplantıya davet edilmeyen bağımsız üreticiler duruma tepkili.

Sektör temsilcileri, Başkan'ın ABD piyasasını Venezuela petrolüyle doldurma planından duydukları rahatsızlığı dile getiriyor.

Teksas merkezli petrol üreticisi Latigo Petroleum'un İcra Kurulu Başkanı Kirk Edwards, yönetimin yaklaşımını şu sözlerle eleştirdi:

"Benim için yönetimden gelen sinyal şu: Paramızı kendi bağımsız işimizi desteklemek yerine Venezuela'nın petrol işini desteklemek için harcamayı tercih ediyoruz."

ABD'nin önceliği seçim değil petrol sevkiyatı

ABD, 3 Ocak’ta Venezuela topraklarında gerçekleştirdiği haydutluk eylemiyle Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores'i kaçırarak alıkoymuştu.

5 Ocak’ta New York’ta hakim karşısına çıkarılan Maduro, narkoterör dahil pek çok suçla itham ediliyor.

Bu gelişmenin ardından Trump, Amerikan petrol endüstrisinin Venezuela'daki faaliyetlerini 18 aydan kısa sürede yeniden canlandırıp genişletebileceğini ifade etmişti.

Trump, bu süreç için gereken devasa yatırımların hükümet tazminatı veya gelecekteki gelirler karşılığında şirketler tarafından yapılabileceğini belirtmişti.

Washington için şu anki öncelik, Venezuela’da seçimlerin yapılması değil, petrol sevkiyatının istikrara kavuşturulması ve küresel petrol fiyatlarının varil başına 50 dolara düşürülmesi.