Alex Fishman: İsrail askerler

01 Ocak 1970

YDH-İsrail’deki askeri uzmanlar, Lübnan savaşına katılan İsrail askerlerinin yaşadıkları psikolojik travmanın tedavisinin bulunmadığını belirtiyor.

YDH-İsrail’deki askeri uzmanlar, Lübnan savaşına katılan İsrail askerlerinin yaşadıkları psikolojik travmanın tedavisinin bulunmadığını belirtiyor.

 

İsrailli askeri uzman Alex Fishman Yediot Ahronot gazetesinde yayımlanan makalesinde geçen yaz Hizbullah’la yaşanan savaşın İsrail askerlerinde tedavisi olmayan psikolojik travmalar oluşturduğunu yazdı.

 

İsrail askerlerindeki psikolojik travmanın zaman geçtikçe şiddetlendiğini ve genişlediğini yazan Fishman, “İsrail, silah depolarını en gelişmiş silahlarla doldurabilir, hayret verici operasyon planları yapabilir; ama personelinin harap olmuş psikolojisini tedavi edecek bir ilaca sahip değil” diye yazdı.

 

Savaşın bitmesinden bugüne kadar geçen süre içinde ordu personelindeki zayıflık ve yenilmişlik duygusunun giderek bir psikolojik hastalığa dönüştüğünü yazan Fishman, bu tespitleri İsrail üzerindeki baskıları artırmak için değil, karşı karşıya bulunulan acı gerçeği gündeme getirmek amacıyla yaptığını belirtti.

 

Alex Fishman, yaptığı bu değerlendirmelerin aynısının İsrail ordusu insan kaynakları bölümünün Savunma Bakanı Ehud Olmert’e sunduğu raporda da yer aldığını belirtti.

 

Hizbullah’la yapılan savaşa katılan pilotların ve pilot yardımcılarının çoğunun savaştan sonra istifa başvurusu yaptıklarını da belirten Fishman, “pilotların bu davranışı, anlamsız veya sebepsiz midir?” diye sordu.