Hamas çok gizli bir belgeyi daha ifşa etti

01 Ocak 1970

YDH-Hamas, Gazze’yi kontrol altına aldıktan sonra Özerk Yönetim binalarında ele geçirdiği “çok gizli” ibareli bir belgeyi daha açıkladı.

YDH-Hamas, Gazze’yi kontrol altına aldıktan sonra Özerk Yönetim binalarında ele geçirdiği “çok gizli” ibareli bir belgeyi daha açıkladı.

 

Paletsine Times’ın internet sitesinde bugün yayımlanan belge, Filistin Özerk Yönetimi’ne bağlı güçlerin Hamas’ın Gazze’yi kontrol altına almasından bir gün önce ulusal birlik hükümetine darbe yapma kararı aldığını gösterdiği belirtiliyor.

 

“Çok gizli” mührü taşıyan belgede Özerk Yönetim’e bağlı komutanların Gazze’de yeni çatışma ve karışıklık dönemi yaratılması hiçin teyakkuz durumuna geçirildiği, bu çerçevede birinci planda Hamas liderlerine karşı terör operasyonları gerçekleştirilmesinin, ikinci aşamada Gazze’deki halkın sindirilmesinin ve nihayet ulusal birlik hükümetinin devrilmesinin öngörüldüğü belirtiliyor.

 

Hamas’a yönelik yeni saldırı ve kargaşa döneminin başlatılmasının Özerk Yönetim Güvenlik Komutanlığı tarafından teyit edildiğinin belirtildiği çok gizli belgede söz konusu planın Hamas’ın Gazze’yi kontrol altına almasından bir veya iki gün önce uygulamaya konacağı fakat çeşitli sebeplerle bunun ertelendiği ortaya çıkıyor.

 

“10 no’lu operasyon emri” başlığını taşıyan belge Hamas’ın faaliyet gösterdiği yerler olarak nitelenen devlet daireleri ile bakanlıkların işgal edilmesi, Hamas üyelerinin geçiş güzergahlarına pusu kurularak Hamas yetkililerinin tutuklanması ve yüksek binaların çatılarına, kulelere ve bakanlıklara yerleştirilecek güçlerle bu bölgelerin askeri işgal altına alınması gibi emirler içeriyor.

 

 

Belgede, Özerk Yönetim Güvenlik güçlerinin nasıl dağıtılacağı, silah ve mühimmatın nasıl temin edileceği, muhaberenin, komutanlarla merkezi operasyon masasının nasıl iletişim kuracağı ve Gazze’ye aşamalar halinde nasıl hakim olunacağı ayrıntılı bir şekilde yer alıyor.

 

Hamas’ın Gazze’yi kontrol altına almasıyla sonuçlanan gelişmelerin yaşanmasından iki ay önce CIA’nın eski üst düzey görevlilerinden General Dayton, Özerk Yönetim Güvenlik Güçlerine eğitim vermek amacıyla bölgeye gönderilmişti.

 

Hamas, Gazze’de artan çatışmalar ve güvenlik sorunları sebebiyle yaptığı askeri operasyonla Gazze’nin tamamında kontrolü ele almış, Hamas’ın bu adımını darbe olarak niteleyen Özerk Yönetim lideri Mahmud Abbas, ulusal birlik hükümetini feshederek Selam el-Feyyaz liderliğinde olağan üstü hal hükümeti kurmuştu.