Kouchner:Lübnanlı gruplar arasındaki buzlar

01 Ocak 1970

YDH- Lübnan siyasi gruplarının Fransa’da düzenlenen toplantısından sonra açıklamada bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Lübnanlı gruplar arasındaki buzların eridiğini belirtti.

YDH- Lübnan siyasi gruplarının Fransa’da düzenlenen toplantısından sonra açıklamada bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Lübnanlı gruplar arasındaki buzların eridiğini belirtti.

 

Lübnan’daki 14 siyasi grubun temsilcilerini Paris’te bir araya getiren Fransa, yapılan toplantı sonunda hedeflenen amaca ulaştığını belirtti.

 

İki gün süren toplantı sonunda bir basın toplantısı düzenleyen Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Paris konferansının Lübnan’daki siyasi partilere diyalog kurma zemini hazırladığını söyledi.

 

Photo

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Hizbullah temsilcisi

Nevaf el-Musevi'yi kapıda karşıladı.

 

 

“Sanırım Lübnanlı partiler aralarındaki buzları kırdılar ve birbirleriyle konuşmaktan çok memnun oldular” diyen Bernard Kouchner, toplantının ilk günü durumun “vahim” bir hale dönüştüğünü ama daha sonra müzakerelerin kardeşçe ve sakin bir şekilde sürdüğünü söyledi.

 

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, toplantıda Lübnanlı siyasi partilerin diyalog toplantılarını 28 Temmuz’da yeninden başlatma kararı aldığını da açıkladı.

 

Associeted Press haber ajansı, Lübnan’daki siyasi bunalımı çözmesi beklenmeyen Paris toplantısının İran ve ABD’nin desteğiyle gerçekleştirildiğini belirtti.

 

İsrail ve Fransa’daki Yahudi lobisinin engelleme çabalarına rağmen Fransa’nın Hizbullah’ın toplantıya katılması için takındığı tutum, Hizbullah açısından diplomatik bir zafer olarak nitelendirilirken, Paris toplantısının Lübnanlı partilere yeniden diyalog toplantılarını başlatma zemini sunması konferansın başarısı olarak değerlendiriliyor.

 

Daha önce de Arap Birliği adına Genel Sekreter Amr Musa Lübnanlı siyasi partileri bir araya getirmeye çalışmış, ancak çabalarında başarılı olamamıştı.