“Türkiye Barzani’nin 1 milyar Dolarını bloke etti”

01 Ocak 1970

YDH-Türkiye’nin Saddam döneminde uygulanan “petrol karşılığı gıda” programı çerçevesinde satılan petrol gelirinden Barzani’nin payına düşen 1 milyar Doları bloke ettiği iddia edildi.

YDH-Türkiye’nin Saddam döneminde uygulanan “petrol karşılığı gıda” programı çerçevesinde satılan petrol gelirinden Barzani’nin payına düşen 1 milyar Doları bloke ettiği iddia edildi.

 

Barzani ailesine yakın kaynakların “petrol karşılığı gıda” programı çerçevesinde satılan petrol gelirinden Kürdistan’ın payına düşen 1 milyar 600 milyon Doların 2004 yılı itibariyle Paul Bremer döneminde KDP ve KYB’ye teslim edildiğini söylediklerini belirten Kürdistan Post adlı yayın organı, Mesut Barzani’nin kendi payına düşen 1 Milyar dolarlık meblağı PKK ile savaş sırasında tanıştığı bazı emekli Türk generallerinin koordinasyonu ile Türkiye’ye naklettiğini iddia etti.

 

Mesut Barzani’nin söz konusu parayı Türk bankaları aracılığıyla Avusturya ve İsviçre bankalarına nakletmek istediğini belirten Kürdistan Post, MİT’in bu paraya el koyduğunu savundu.

 

Barzani ailesine yakın kaynakların bu olaydan sonra Barzani ile Türkiye’nin arasının gerginleştiğini söylediklerini belirten Kürdistan Post, Türkiye’nin söz konusu parayı iade etmemesinin Barzani’nin milliyetçi çıkışlarına zemin hazırladığını belirtti.

 

Kürdistan Post, Türkiye’yle para yüzünden yaşanan tüm gerginliğe rağmen Barzani’nin arayı yumuşatmak için Erbil ve Dohuk’taki tüm ihaleleri Türk şirketlerine verdiğini iddia etti.

 

Barzani’yi para transferi konusunda mafya operasyonu yapmakla suçlayan ve Türkiye’ye yönelik milliyetçi söylemlerinin aslında bu para meselesinden kaynaklandığını savunan Kürdistan Post, Mesut Barzani ile Neçirvan Barzani’nin Türkiye’yle müzakere yapılmasına yönelik çağrılarının da paranın iade edilmesi karşılığında milliyetçi çıkışlardan vazgeçmenin pazarlığına dayandığını belirtti.