
YDH - Venezuela Savunma ve Egemenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı General Vladimir Padrino Lopez, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin 3 Ocak 2026 tarihinde gerçekleştirdiği haydutluk eylemine atıfta bulunarak Venezuela'nın "bilinmeyen silahların test edildiği bir laboratuvar" olarak kullanıldığını ifade etti.
TeleSur kanalının aktardığına göre Lopez, yüzden fazla sivil ve askerin hayatını kaybettiği bu saldırının, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores'in yasadışı bir şekilde kaçırılmasıyla sonuçlanan sürecin parçası olduğunu belirtti.
Caracas'taki Fuerte Tiuna'da düzenlenen askeri akademi devir teslim töreninde konuşan Lopez, kullanılan silahların daha önce hiçbir muharebe alanında görülmediğine dikkat çekti.
Lopez, bu durumun ABD Başkanı Donald Trump tarafından İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nda da kamuoyuna açıkça itiraf edildiğini vurguladı.
Yüksek rütbeli subay törende yaptığı konuşmada, "Şu an bulunduğumuz bu alanda, dünyanın bir numaralı nükleer ve öldürücü gücü tarafından askeri bir saldırı gerçekleştirildi. Başkan Donald Trump'ın dün Davos'tan açıkça ifade ettiği gibi; dünyada hiç kimsenin sahip olmadığı silahları kullandılar" dedi.
Lopez, 3 Ocak 2026 tarihinde Venezuela halkına karşı uygulanan bu teknoloji ve silahların, ülkeyi bir deney sahasına çevirdiğini ve sürecin Maduro ile Flores'in kaçırılmasıyla nihayete erdiğini kaydetti.
Padrino Lopez, Venezuela Bolivarcı Harp Okulu (UMBV) Rektörü Tümgeneral Perez La Rosa'ya, askeri eğitim sisteminin ülkenin bağımsızlıkçı ve anti-emperyalist karakterine uygun hale getirilmesi için Ayacucho Dönüşüm Planı'nın gözden geçirilmesi talimatını verdi.
Yeni yüzyılın zorluklarına karşı ordunun hazırlanması gerektiğini belirten Lopez, savaşın nitelik değiştirdiğini şu sözlerle ifade etti:
"Savaş bugün her birimizin zihninde. Dolayısıyla savaşın artık incelenmesi gereken bilişsel bir olgu olduğunu söyleyebilirim. Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetleri'ni (FANB) bu yüzyılın yeni sınamalarına hazırlamalıyız."