Ara seçim öncesinde Lübnan’da siyasi hava ge

01 Ocak 1970

YDH-Lübnan’da öldürülen iki milletvekilinin yerine yenilerinin seçilmesi için yapılacak ara seçimler yaklaşırken ülkedeki siyasi tansiyon da yükseliyor.

YDH-Lübnan’da öldürülen iki milletvekilinin yerine yenilerinin seçilmesi için yapılacak ara seçimler yaklaşırken ülkedeki siyasi tansiyon da yükseliyor.

 

Hıristiyan Ketaib partisinin lideri Emin Cumeyyil, hükümet karşıtı Sünni lider Fethi Yeken’i el-Kaide ve Fethu’l- İslam yanlısı olmakla suçlarken, Emin Cumeyyil’in taraftarları da bugün hükümet karşıtı Hıristiyan Lider Mişel Aun taraftarlarıyla çatıştı.

 

Lübnan ordusunun müdahalesiyle bitirilen çatışmada ölen ya da yaralanan olmazken çok sayıda kişinin tutuklandığı bildiriliyor.

 

Lübnan Yüksek Şii Meclisi Başkan Vekili, Şeyh Abdülemir  Kabalan, siyasi parti ve liderleri ara seçimler öncesinde tansiyonu yükselten girişimlerden uzak durmaya çağırırken, Tevhit Hareketi Lideri Şeyh Bilal Şaban da bugün Emin Cumeyyil’in Fethi Yeken’le ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

 

Hükümet yanlısı gruplara göndermede bulunan Şeyh Bilal Şaban, İslamcı grupları Fethu’l- İslam’ı desteklemekle suçlayan Emin Cumeyyil’e İslam medeniyet tarihini iyi araştırmasını ve İslam’ın başkalarıyla birlikte barış içinde yaşamaya yaptığı vurguyu iyi öğrenmesini tavsiye ederek “Fethu’l İslam’ın Lübnan’a kimler tarafından sokulduğunu ve hangi ülkeler tarafından mali ve lojistik imkanlarla desteklendiğini herkes biliyor” dedi.

 

Bir Hıristiyan ve bir de Sünni Müslüman milletvekilinin seçileceği 5 Ağustos’ta yapılacak ara seçimde Hizbullah ve Emel’in adayı bulunmazken, Lübnan eski cumhurbaşkanlarından Emin Cumeyyil, Sanayi Bakanı iken öldürülen oğlu Pier Cumeyyil’in yerine aday olduğunu açıkladı.