
YDH - ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Hindistan'ın Rus petrolü ithalatında yaşanan sert düşüşün ardından, bu ülkeye yönelik uygulanan yüzde 25 oranındaki ek gümrük vergilerinin kaldırılabileceğini ima etti.
Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu marjında Amerikan Politico dergisine mülakat veren Bessent, Hint rafinerilerinin Rus petrolü alımlarının "çöktüğünü" belirtti.
Bu durumu bir "başarı" olarak nitelendiren Bessent, ek vergilerin şu an için yürürlükte kalmaya devam ettiğini ancak bu kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik "potansiyel bir yolun" bulunduğuna işaret etti.
Ticaret verileri, Hindistan'ın Rus petrolü ithalatının Aralık ayında son iki yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor.
Rusya'dan yapılan alımlardaki bu azalmaya karşın, Hindistan'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinden gerçekleştirdiği ithalat son 11 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
İki ülke arasındaki ticari gerilim, geçtiğimiz Ağustos ayında Başkan Donald Trump'ın Hindistan mallarına yönelik vergileri iki katına çıkararak yüzde 50'ye yükseltme kararıyla tırmanmıştı.
Bu vergilerin yüzde 25'lik kısmının doğrudan Yeni Delhi'nin Rusya'dan ham petrol alımı nedeniyle yürürlüğe konulduğu biliniyor.
Rusya'nın 2022 yılında Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri müdahalenin ardından Hindistan, indirimli fiyattan satılan Rus deniz ham petrolünün en büyük alıcısı konumuna gelmişti.
Ancak Batı'nın geçtiğimiz Ekim ayında Rusya'nın önde gelen üreticilerine yönelik yaptırımları sıkılaştırmasıyla birlikte, ülkedeki rafineri şirketleri Rus petrolü alımlarını kademeli olarak azaltma yoluna gitti.