
YDH – Yunanistan ordusunun yeni zırhlı platform tedarikindeki gecikmeler nedeniyle envanterindeki eski M113 zırhlı personel taşıyıcılarının bir bölümünü modernize etme kararı aldığı bildirildi.
Aralık 2024’te Yunan basınında yer alan haberlerde, toplamda yaklaşık 2 bin araçtan en az 500’ünün bu kapsamda yenilenmesinin planlandığı belirtilmişti.
Modernizasyonun tamamlanmasıyla birlikte söz konusu araçların, koruma ve ateş gücü açısından “tam işlevli piyade savaş araçları” seviyesine çıkarılmasının hedeflendiği ifade edilmişti.
Rafael ile modernizasyon planı
Askeri ve savunma odaklı haber–analiz sitesi Topwar’ın habere göre, modernizasyonun İsrailli savunma şirketi Rafael ile iş birliği içinde yürütülmesi planlanıyor.
DEFEA 2025 savunma fuarında tanıtılan proje kapsamında M113’lerin, daha güçlü zırh, artırılmış mayın koruması ve güncel sensör ve haberleşme sistemleriyle donatıldığı aktarıldı. Bu iyileştirmelerin, araçların muharebe sahasındaki dayanıklılığını ve mürettebatın durumsal farkındalığını artırmayı amaçladığı belirtildi.
Projede öne çıkan en önemli değişikliğin ise mevcut açık silah sisteminin yerine uzaktan komutalı bir silah istasyonunun entegre edilmesi olduğu bildirildi.
Bu sistem sayesinde M113’lerin, zırhlı araçlar ve piyade unsurlarına karşı daha etkili bir ateş gücüne kavuşmasının hedeflendiği ifade edildi. Ayrıca, ağır hedeflere karşı kullanılmak üzere tanksavar füzelerinin de sisteme dahil edildiği kaydedildi.
Bu modernizasyonla birlikte M113’lerin, uzun süredir “sınırlı korumaya sahip” olarak görülen yapısından çıkarılarak daha çağdaş bir muharebe aracına dönüştürülmesinin amaçlandığı aktarıldı. Medyada yer alan değerlendirmelerde, bu seçeneğin tamamen yeni araç alımına kıyasla daha düşük maliyetli olduğu vurgulandı.
Elbit Systems alternatifi
Haberde, Yunanistan Savunma Bakanlığı’nın İsrailli Elbit Systems tarafından sunulan daha kapsamlı bir modernizasyon seçeneğini de değerlendirebileceği belirtildi.
Bu alternatifin, aracın yapısında daha köklü değişiklikler öngördüğü, koruma seviyesini ciddi biçimde artırmayı hedeflediği ve buna bağlı olarak maliyetinin daha yüksek olduğu ifade edildi.
Batılı gözlemcilere göre, bu seçenekte araç başına maliyetin yaklaşık 2 milyon avro seviyesinde olabileceği bildirildi.
Yunanistan’ın eğilimi
Topwar’ın aktardığına göre, mevcut aşamada Yunanistan’ın Rafael’in sunduğu daha sınırlı ve ekonomik modernizasyon paketine daha yakın durduğu değerlendiriliyor.
Bu kapsamda Yunan Genelkurmayı’ndan bir heyetin kısa süre önce İsrail’i ziyaret ederek modernize edilmiş araçlara ilişkin canlı atış gösterimlerini izlediği belirtildi. Ancak denemelere ve testlerin kapsamına ilişkin ayrıntılı bilginin kamuoyuyla paylaşılmadığı kaydedildi.