Şii ve Sünni gruplardan önemli anlaşma

05 Şubat 2006

SAAF- Birleşik Irak İttifakı ile Irak Uzlaşma Cephesi’nin, içişleri ve savunma bakanlıklarının

SAAF- Birleşik Irak İttifakı ile Irak Uzlaşma Cephesi’nin, içişleri ve savunma bakanlıklarının bu iki siyasi grubun dışındaki bağımsız kişilere bırakılması konusunda anlaştıkları bildirildi.

 

Irak’ta yayımlanan es-Sabah gazetesinin bildirdiğine göre Birleşik Irak İttifakı’yla Irak Uzlaşma Cephesi, içişleri ve savunma bakanlıklarına iki grubun da dışında bulunan bağımsız şahısların getirilmesi konusunda anlaşmaya vardılar, bununla birlikte bu şahısların tüm siyasi gruplar tarafından kabul edilmesini de şart olarak koydular.

 

Bu uzlaşmanın, bakanlıklar konusundaki müzakerelerin önünü açan önemli bir gelişme olduğunu belirten Iraklı siyasi çevreler kabinedeki tüm isimlerin 48 saat içerisinde açıklanabileceğini ifade ettiler.

 

Birleşik Irak İttifakı üyelerinden Baha el-İ’reci, Irak’ta yayınlanan Sabah gazetesine verdiği demeçte Abdülaziz el-Hekim liderliğindeki Birleşik Irak İttifakı’yla Adnan Duleymi liderliğindeki Irak Uzlaşma Cephesi’nin kilit bakanlıkların bölüşümü konusundaki anlaşmazlıkları giderdiğini belirterek şöyle dedi:

 

“Irak Uzlaşma Cephesi, başbakan yardımcılığını elde ederek diğer iki kilit bakanlığı kazanmanın önüne engel koymuş oluyor. Uzlaşma Cephesi, Başbakan yardımcılığı ile iki kilit bakanlıktan birini alma konusunda muhayyer olduğunu kabul etti.”

 

Öte yandan Irak Dışişleri bakanlığında bir Arap işleri birimi kurulmasını öneren Irak Uzlaşma Cephesi, şimdiye kadar Başbakan Yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma bakanlığını istiyordu.

 

Bakanlıklar üzerindeki görüşmeler çerçevesinde Birleşik Irak İttifakı’nın yeni hükümette 13-14 bakanlık alması beklenirken Sünni Irak Uzlaşma Cephesi, Tarım, Eğitim, Sağlık, çalışma, Belediyecilik ve Gençlik-Spor Bakanlıklarını da istediği belirtildi.

 

İçişleri ve Savunma Bakanlıkları konusunda ismi geçen şahıslar

Yeni hükümetin kurulması çerçevesindeki görüşmelerde içişleri ve savunma bakanlıkları konusunda bazı isimlerin gündeme geldiği belirtildi.

 

Bu çerçevede, İyad Allavi liderliğindeki el-Irakıyye listesinden Hacim el-Hasani ile Irak Ümmeti listesinden Misal el-Alusi’nin isimleri savunma bakanlığı adayı olarak konuşulurken, Birleşik Irak İttifakı içindeki bağımsızlardan, önceki dönemin Ulusal Güvenlik Bakanı Kasım Davud’un adı da İçişleri Bakanlığı için telaffuz ediliyor.

 

İçişleri Bakanlığı konusunda gündeme gelen bir diğer isim ise İbrahim Caferi döneminde İçişleri bakan yardımcılığı yapan Birleşik Irak İttifakı içindeki bağımsızlardan Yarbay Abdulhızır et-Tahir. Tahir, 1991 yılında Saddam rejimine karşı Nasıriye kentinde başlatılan Şabaniye İntifadası sırasında oynadığı rolden dolayı Birleşik Irak İttifakı tarafından çok desteklenen bir isim.