
YDH- Lübnan siyaseti, bir yanda Hizbullah Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım’ın İran’ın savunulmasına yönelik "tarafsızlık karşıtı" beyanlarının bütçe görüşmelerindeki sert yankılarıyla, diğer yanda ise Washington’ın Beyrut’u devre dışı bırakan diplomatik hamleleriyle sarsılıyor.
ABD'nin Amman Büyükelçiliği'nde, Lübnan ve İsrail büyükelçileri arasında gerçekleşen ve Lübnanlı yetkililerin resmi olarak haberdar edilmediği gizli görüşme, bölgede yeni bir yol haritasının çizildiğine dair endişeleri en üst seviyeye çıkardı.
"Diplomasi ve Diyalog Yoluyla Sürdürülebilir Barış" başlığı altında düzenlenen bu kapalı toplantı, mevcut müzakere mekanizmasının feshedileceği yönündeki haberlerle eş zamanlı gerçekleşti.
Washington ve Tel Aviv’in, mevcut komite yerine ABD gözetiminde doğrudan diyaloğu esas alan üçlü bir yapı kurma isteği, Beyrut’ta bir "egemenlik krizi" olarak yorumlanıyor.
Bakanlık kaynakları, krizin sadece biçimsel olmadığını, İsrail’in işgal altındaki toprakların iadesi yerine "ekonomik iş birliği" dilini dayatarak müzakerelerin özünü değiştirmeye çalıştığını vurguluyor.
Elde edilen bilgilere göre ABD yönetimi, ateşkes anlaşmasının ve 1701 sayılı kararın sınırlarını aşan yeni bir güvenlik mimarisi kurguluyor.
Suriye’deki modellere benzer şekilde, askeri düzenlemeleri ekonomik iş birliğiyle harmanlayan bu plan, Lübnan tarafında "barış anlaşması" dayatması olarak algılanıyor.
Ancak yetkililer, Lübnan’daki derin toplumsal ve siyasi bölünmüşlük nedeniyle böyle bir anlaşmaya varılmasının mevcut şartlarda imkansız olduğunun Washington tarafından da bilindiğini ifade ediyor.
Bu diplomatik kuşatma karşısında Cumhurbaşkanı Jozef Aun, mevcut komiteyi canlandırmak adına yoğun bir temas trafiği başlattı.
Aun’un danışmanı Tuğgeneral Toni Mansur, ABD Büyükelçiliği yetkilileriyle bir araya gelerek mevcut çerçevenin korunması ve geliştirilmesi gerektiğini iletti. Zira Beyrut, dışarıdan dayatılan müzakere yollarının iç istikrarı bozarak patlamaya yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Bu diplomatik krizin gölgesinde, yarın Baabda Sarayı’nda gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısı büyük bir önem taşıyor.
Ordu Komutanı General Rudolf Heykel’in, Lübnan ordusunun Litani Nehri’nin kuzeyindeki stratejik konuşlanma planını, operasyonel ihtiyaçları ve güvenlik hususlarını içeren ayrıntılı bir sunumla kabineye aktarması bekleniyor.