YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, işgale son verecek bir çekilme takviminin belirlenmesinin neredeyse imkansız bir şey olduğunu söyledi.

 

ABC News televizyonuna bir demeç veren Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, “ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi için kesin bir çekilme takvimi belirlenemiyor. Ne Irak hükümeti ne de Beyaz Saray çekilme takvimi belirleyemiyor” dedi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki geçtiğimiz ay ABD askerlerinin çekilmesi durumunda Irak güvenlik güçlerinin güvenlik yetkisini devralmaya hazır olduğunu açıklamış, Amerikalı yetkililer, ise Irak güvenlik güçlerinin eğitim ve teçhizat bakımından zayıf olduğunu belirterek güvenlik yetkisini Iraklılara bırakmanın ve çekilmenin söz konusu olamayacağını açıklamıştı.

 

Amerikan askerlerinin çekilmesinin Irak’ta yaşanan duruma bağlı olduğunu belirten Başbakan Maliki, “Irak’ta güvenlik sağlandığı zaman Irak güvenlik güçleri güvenliği sağlama görevini üstlenebilir. Elbette Amerikan askerlerinin Irak’taki varlığı Irak’tan çekilmeyi isteyen Kongre’nin kararına da bağlıdır” dedi.