Paris’te İran’a karşı elde var sıfır

05 Mart 2006

SAAF- Güvenlik Konseyi’nin beş daimi ülkesiyle Almanya’nın (5+1) İran’ın nükleer programıyla ilgili Paris’te yaptıkları dünkü toplantıdan

SAAF- Güvenlik Konseyi’nin beş daimi ülkesiyle Almanya’nın (5+1) İran’ın nükleer programıyla ilgili Paris’te yaptıkları dünkü toplantıdan İran aleyhine bir karar çıkarılamadı.

 

5+1’in dışişleri bakan yardımcıları seviyesinde dün Paris’te yapılan toplantısında ABD Avrupalı müttefikleriyle birlikte İran’a tüm nükleer faaliyetlerini durdurması yönünde süre verilmesini öngören ve hukuki bağlayıcılığı olan bir karar taslağı sundu; ama Rusya ve Çin, İran’a karşı herhangi bir karar çıkarılmaması yönündeki tutumlarında ısrar edince toplantı çıkmaza girdi.

 

ABD’nin İran’ın nükleer programıyla ilgili Dışişleri Bakan yardımcısı Nicholas Burns, Güvenlik Konseyi’nden İran’a karşı bir karar çıkarmak isteyen ABD ve Avrupa ülkelerinin kendi hazırladıkları karar taslağını Güvenlik Konseyi’ne sunacaklarını belirtti.

 

Toplantı sonrasında gazetecilere açıklama yapan Burns, “Güvenlik Konseyi’nin 7. madde çerçevesinde harekete geçmesinden başka çare kalmadı” diyerek İran’ın nükleer meselesiyle ilgili Güvenlik Konseyi’nde nihai kararın alınabilmesi için bir iki ay gibi uzun bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.

 

Dün yapılan Paris toplantısı, 8 Mayıs’ta New York’ta Dışişleri Bakanları seviyesinde yapılacak olan toplantının provası niteliğindeydi.

 

Dünkü Paris toplantısında İngiltere ve Fransa tarafından sunulan taslakta “İran’ın uluslar arası taahhütlerine uymamasından” dolayı kaygı duyulduğu belirtiliyordu. Bununla birlikte bu taslakta İran’ın nükleer programını durdurması yönünde süre tayin edici bir ifadeye rastlanmıyordu.

 

ABD ve Avrupalı müttefikleri, İran’ın nükleer programını engellemenin tek yolunun Tahran’ı yalnızlaştırmak olduğu görüşünde.