İran’dan Japonya’ya nükleer konsorsiyum teklifi

05 Mart 2006

SAAF- Nükleer programından dolayı ABD tarafından yalnızlaştırılmak istenen İran, Japonya’ya

SAAF- Nükleer programından dolayı ABD tarafından yalnızlaştırılmak istenen İran, Japonya’ya nükleer alanda işbirliği önerdi.

 

Rusya haber ajansı RIA Novosti’nin bildirdiğine göre İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, resmi bir ziyaret için Tahran’da bulunan Japon parlamento heyetine ortak uranyum zenginleştirme tesisleri kurma teklifinde bulundu.

 

İran Dışişleri Bakanı Mutteki, Japon heyetle yaptığı görüşme sırasında İran’ın ortak uranyum zenginleştirme tesisleri inşa etmek için diğer ülkelerle birlikte Japonya’nın da dahil olacağı bir konsorsiyum kurmaya hazır olduğunu belirtti.

 

İran’ın nükleer programı çerçevesinde bir kriz ortamı oluşturulduğuna değinen Mutteki, güven verici adımların atılacağı yolun iki taraflı bir yol olduğunu belirterek “İran güven vermek için üç yıl boyunca Avrupa Üçlüsüyle (İngiltere, Fransa ve Almanya) müzakere etti. Bu süre içerisinde güven verici bir adım olarak nükleer programını gönüllü olarak durdurdu; fakat Avrupalılar bütün bu adımlar karşısında hiçbir somut öneride bulunmadı. Bu yüzden bizim Batılılara güvenimiz kalmadı artık güven verme sırası onlarda” diye konuştu.

 

Öte yandan Mehrnews haber ajansının bildirdiğine göre Japon heyetine başkanlık eden Okada ise İran’ın nükleer programı konusunda takınılan olumsuz tutumu eleştirerek “ABD’nin NPT’ye üye olmaması, nükleer silahların azaltılması konusunda aldırışsız davranması ve gerektiğinde nükleer silah kullanabileceğini açıklaması, zaman içinde NPT’yi anlamsızlaştıracaktır” dedi.