HTŞ, Kamışlı ve Haseke'ye konuşlandı

04 Şubat 2026

HTŞ, ABD gözetimi ve Fransa’nın denetiminde Kamışlı ve Haseke hattında konuşlanmaya başladı.

YDH- Suriye’deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında 30 Ocak’ta varılan stratejik uzlaşma uyarınca, hükümet güçlerinin Kamışlı şehrine girişiyle birlikte sahada yeni bir dönem başladı.

ABD’nin gözetimi ve Fransa’nın denetimi altında bir ay boyunca uygulanacak olan anlaşmanın ilk evresinde, Kürt Asayiş güçleri Kamışlı’daki bazı karargahlarını hükümet birimlerine devretti.

Operasyonun bir sonraki durağının ise Ayn el-Arab (Kobani) olması bekleniyor.

Hükümet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, 2 Mart’ta tamamlanması planlanan süreç dört temel aşamada icra edilecek:

Askeri ve güvenlik aşaması: HTŞ güçlerinin belirlenen bölgelere konuşlanması ve güvenlik noktalarının devralınması.

İdari dönüşüm: Haseke ve Kobani’deki tüm kamu hizmeti kurumlarının devlet otoritesine devredilmesi.

Lojistik ve stratejik tesisler: Sınır geçiş noktaları, havalimanları ve hayati öneme sahip tesislerin tam kontrolünün sağlanması.

Kurumsal entegrasyon: Askeri, güvenlik ve sivil yapıların devletin resmi hiyerarşisine nihai eklemlenmesi.

HTŞ'nin sözde 'içişleri bakanlığı' sözcüsü Nureddin Baba, sürecin kararlılıkla sürdüğünü belirterek; SDG, Asayiş ve Özerk Yönetim gibi isimlerin yerini devlet kurumlarına bırakacağını vurguladı.

HTŞ bakanlığı, katılım dosyalarını inceleme ve belirli gerekçelerle bazı isimleri reddetme hakkını saklı tutarken, entegrasyon merkezlerinin kapılarını açtığını duyurdu.

Öte yandan Kürt kaynaklar, HTŞ güçlerinin varlığının "geçici ve geçiş odaklı" olduğunu savunuyor.

El-Ahbar’a konuşan kaynaklar; SDG’nin adının askeri bir numara ile değiştirilerek ordu bünyesine katılacağını, Asayiş’in ise 'içişleri bakanlığı'na bağlı olarak yerel asayişten sorumlu kalacağını öngörüyor.

Anlaşma kapsamında ağır silahların teslimi öngörülse de, SDG’nin bir kısım teçhizatı "uygulama garantisi" olarak elinde tutma eğiliminde olduğu gözleniyor.

Atamalar cephesinde ise Nureddin Ahmed’in Haseke Valisi, Jia Kobani’nin ise Savunma Bakan Yardımcısı olarak atanması bekleniyor.

Sürecin siyasi ayağında ise Şam, Kürt Ulusal Konseyi (KUK) heyetini Halk Sarayı’nda kabul ederek temsiliyet alanını genişletiyor. Irak Kürdistan Bölgesi ve Türkiye tarafından desteklenen bu görüşmelerde, "Rojava Peşmergeleri"nin durumu da masaya yatırıldı.

KUK kaynakları, bu güçlerin özellikle Afrin bölgesinde güvenliği sağlamak amacıyla hükümet güçlerine entegre edilmesi yönünde HTŞ'den olumlu sinyaller alındığını aktarıyor.

Kürt militanlarının bölgedeki varlığına dair görüş ayrılıkları ise anlaşmanın önündeki en hassas sınama noktası olarak kalmaya devam ediyor.