YDH-Amerikalı askeri yetkililer, Basra kentindeki durumun buradaki İngiliz birliklerinin yenildiğini gösterdiğini belirtti.

 

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin “US 'believes Britain has lost in Basra” başlığıyla yayımlanan haberine göre Amerikalı askeri ve istihbarat yetkilileri Basra’daki İngiliz birliklerinin yenildiğini düşünüyor.

 

Gazeteye açıklamada bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı askeri yetkili, “son haftalarda Basra’da artan ölçüde huzursuzluklara tanık olmaktayız, bize ulaşan istihbarat verilerine göre kentin merkezindeki üç ana caddenin kontrolü isyancıların eline geçmiş bulunuyor” dedi.

 

Gazeteye açıklamada bulunan Amerikalı askeri kaynak Basra sarayında 500 kadar İngiliz askerinin isyancılar tarafından kuşatma altına alındığına da değinerek “Basra’daki durum İngilizlerin söylediği gibi sakin değil” diye konuştu.

 

Daily Telegraph gazetesi, Amerikalı askeri yetkililerin İngilizlerin Irak’taki güçlerinin hızla azalttığını söylediğini naklederken Basra’daki İngiliz birlikleri sözcüsü, Amerikalı askeri yetkililerin iddialarını yalanlayarak Basra’daki İngiliz askeri sayısının önceki gibi 5 bin olduğunu belirtti.

 

Gazeteye açıklamada bulunan bir başka İngiliz askeri yetkilisi de “Basra’da karışıklıkların olduğu doğru bunu kimse inkar etmiyor; ama bu Amerikalıların söz ettiği düzeyde değil” diye konuştu.