
YDH - NATO ülkeleri, bölgedeki varlıklarını güçlendirmek ve ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupalı müttefikler arasındaki siyasi gerilimi azaltmak amacıyla önümüzdeki günlerde Grönland'da "Arktik Muhafızı" (Arctic Sentry) misyonunu başlatmayı planlıyor.
Reuters haber ajansının konuya yakın kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre, söz konusu operasyonel adımın temel amacı bölgedeki denetimi artırmak olarak tanımlanıyor.
Ajansa bilgi veren kaynaklar, misyonun başlatılmasına ilişkin kararın bu hafta Brüksel'de bir araya gelecek olan NATO savunma bakanları toplantısında alınabileceğini belirtti.
Toplantıda, Arktik bölgesindeki güvenlik mimarisinin ve müttefikler arası eşgüdümün öncelikli gündem maddesi olması öngörülüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Washington'ın 2026 yılında Grönland'ın kontrolünü ele alma niyetine ilişkin söylemlerini son dönemde sertleştirdi.
Trump, olası bir ilhak girişimine gerekçe olarak bölgedeki "Rus ve Çin gemilerinin yarattığı tehdidi" gösteriyor.
Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nun ardından açıklama yapan Trump, ABD'nin ada konusunda NATO ile uzlaşmaya vardığını duyurmuştu.
ABD Başkanı Trump, 1 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada Avrupa ile Grönland konusundaki müzakerelerin sürdüğünü ve pek çok başlıkta mutabakat sağlandığını ifade etti.
Görüşmelerin başladığını ve önemli ölçüde mesafe katedildiğini kaydeden Trump, "Bu anlaşma herkes için iyi olacak ve ulusal güvenlik açısından büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Trump, nihai bir anlaşmaya varılacağına dair inancının tam olduğunu vurguladı.