YDH-İran, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi İran’la yakın ilişkiler kurmama konusunda uyaran ABD Başkanı Bush’un açıklamalarının önemsiz olduğunu belirtti.

 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Irak’taki güvenlik ve istikrar sorunlarından ülkesini sorumlu tutan ve Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi Tahran’la yakın ilişkiler kurmaması yönünde uyaran ABD Başkanı George Bush’un açıklamalarının önemsiz olduğunu söyledi ve Irak’taki sorunların ABD’nin yanlış politikalarından ve kararlarından kaynaklandığını belirtti.

 

İran’ın Irak’ta halk tarafından seçilmiş hükümeti başından beri desteklediğini belirten Hüseyni, Irak başbakanının ve diğer yetkililerin de İran’ın Irak konusunda oynadığı yapıcı role ilişkin vurgularının da bunu gösterdiğini ifade etti.

 

ABD ile üçüncüsü yapılan müzakerelerin de İran’ın Irak’taki durumun iyileştirilmesine yönelik çabalarının bir göstergesi olduğunu belirten Hüseyni, Irak’taki güvenlik sorunlarının ABD’nin yanlış kararlarından kaynaklandığını söyledi.

 

ABD Başkanı George Bush, geçtiğimiz Perşembe günü Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi, İran’la yakın ilişkiler kurmaması konusunda uyarmış, Maliki ile İran üst düzey yetkilileri arasında dostane görüşmeler yapıldığını yansıtan görüntülere şaşırmadığını ancak Irak Başbakanının İran karşısında daha fazla uzlaşmacı bir tutum sergilememesi gerektiğini belirtmişti.

 

İranlı yetkililer, Irak Başbakanı ile yaptıkları görüşmelerde Irak’taki sorunların ABD işgalinden kaynaklandığını, işgal güçlerinin çekilmesi durumunda Iraklıların sorunlarını kendilerinin çözebileceklerine inandıklarını söylemişlerdi.