Suudilerden kutsal mekanlar konusunda ikirci

08 Aralık 2007

YDH-Suudi Arabistanlı müftülerin Kerbela ve Necef’teki kutsal mekanların tahrip edilmesi yönündeki fetvaları gündemdeki yerini korurken Suudi Arabistan resmi makamları Suudi müftülerinin bu yönde bir fetvasının olmadığını söylüyor.

YDH-Suudi Arabistanlı müftülerin Kerbela ve Necef’teki kutsal mekanların tahrip edilmesi yönündeki fetvaları gündemdeki yerini korurken Suudi Arabistan resmi makamları Suudi müftülerinin bu yönde bir fetvasının olmadığını söylüyor.

 

Üç hafta kadar önce yakalanan “Muhammed bin Suud” medresesi öğrencileriyle birlikte roket ve patlayıcıların ve Kerbela’daki Hz. Hüseyin türbesiyle Necef’teki Hz. Ali türbelerini hedef alan eylem planlarının ele geçirilmesi üzerine Irak’taki bazı internet sitelerinde de bazı Suudi müftülerinin Kerbela ve Necef’teki kutsal mekanların tahrip edilmesi yönündeki fetvalarına yer verildi.

 

Söz konusu internet sitelerinin ünlü Suudi müftülerinden İbn Cibrin, Nasır el-Ömer, Sefer el-Havali’nin Samerra’daki Askeriyeyn türbesinde olduğu gibi Kerbela ve Necef’teki türbelerin de tahrip edilmesini öngören fetvalarını yayınlaması üzerine Şii ve Sünni dünyadan bu fetvalara karşı tepkiler gelmişti.

 

Suudi Arabistan Kültür ve İletişim Bakanı bu ülkedeki İran büyükelçisiyle yaptığı görüşmede Suudi müftülerin bu yönde bir fetvalarının olmadığını söyleyerek bahsi geçen fetvaların uydurma olduğunu ifade etmişti.

 

İran’dan yayın yapan Baztab adlı internet sitesine açıklamada bulunan İranlı mezhepler tarihi uzmanı bir akademisyen, “Suudi yetkililerin söylediklerinde samimi olduklarını ispat etmenin tek yolu Suudi alimlerinin kutsal mekanların tahribini açıkça yasaklayan bir fetva vermeleridir” dedi.

 

Vehhabi alimlerin tarih boyunca Mekke ve Medine’de de kutsal mekanları tahrip ettiklerini belirten İranlı akademisyen, Vehhabilerin 200 yıl önce Hz. Hüseyin’in türbesini tahrip ederek Kerbela’da 5 bin kadar Şii’yi katletmesine dönemin Osmanlı yöneticilerinin karşı koyduğunu da hatırlattı ve Cennetu'l-Baki'de yapılan tahribata değindi.

 

Suudi bakanın açıklamasına da değinen İranlı akademisyen, “eğer Vehhabi düşüncesinde bir ıslahat yapılmış ve bu düşünceler değişmişse Şii’siyle Sünni’siyle İslami vahdeti şiddetle destekleyen tüm İslam alimleri bundan büyük bir memnuniyet duyacaktır. Bunu ortaya koymanın yolu da Müslümanları ve kutsal mekanları hedef alan saldırıların haram olduğu yönünde açık bir fetva yayınlanmasıdır. Suudi yetkililerden talep edilen bu fetva çok büyük bir istek midir?” dedi.

 

 Cennetu'l- Baki'nin Suudiler tarafından tahrip edilmeden önceki hali