
YDH- Amerikalı bir yetkili, salı günü el-Meyadin’e yaptığı açıklamada, İran ile yürütülen görüşmelerde “ilerleme kaydedildiğini” söyledi. Yetkili, bununla birlikte “halen ele alınması gereken çok sayıda ayrıntı bulunduğunu” ifade etti.
Amerikalı yetkili, “İran tarafı, önümüzdeki iki hafta içinde tutumlarımızdaki bazı boşlukları ele almaya yönelik ayrıntılı önerilerle geri döneceğini söyledi.” dedi.
Umman’ın arabuluculuğunda yürütülen ABD-İran dolaylı müzakerelerinin ikinci turu, Umman Sultanlığı’nın Cenevre’deki büyükelçisinin konutunda gerçekleştirilen görüşmelerin ardından sona erdi.
Bu çerçevede İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile temel ilkeler konusunda bir anlayışa varıldığını açıkladı.
Arakçi, son müzakere turundaki atmosferin “daha olumlu” olduğunu, yeni fikirlerin gündeme geldiğini ve “bir önceki oturuma kıyasla iyi bir ilerleme sağlandığını” belirtti.
Söz konusu görüşme, haziran ayında İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırılarıyla yaşanan ve 12 gün süren savaşın ardından yapılan ikinci oturum olma niteliğini taşıyor.
Ayrıca, ayın 6’sında Maskat’ta düzenlenen ve tarafların “olumlu” bir atmosferden söz ettiği ilk turun ardından gerçekleşti.
Görüşmeler, Ortadoğu’da ABD’nin İran’a yönelik saldırı tehditleri nedeniyle süren gerilim ortamında yapıldı.