YDH-Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, geçen yıl yaşanan Hizbullah İsrail savaşında kazanılan zaferin yıldönümü münasebetiyle bir kutlama mesajı yayımladı.

 

Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, mesajında “14 Ağustos 2006 tarihi, İsrail’in 2000 yılında zillet içinde güney Lübnan’ı terk etmesinin ardından kazanılan ikinci büyük zaferin tarihidir. Bu zafer Lübnanlılara ve tüm dünyaya halklarına dünyanın en güçlü ordularından birine karşı konularak haklarının savunulabileceğini göstermiştir” ifadesine yer verdi.

 

İsrail’in geçen yılki temmuz savaşıyla Arap dünyasını korkutmak istediğini belirten Lahud, söz konusu savaşın İsrail’in yenilmezlik efsanesini yok ettiğini belirtti.

 

Cumhurbaşkanı Lahud, ülkedeki herkesin Lübnan gücünün en büyük unsuru olan Direniş’in desteklenmesinin zaruretini anlayarak bu şekilde yabancıların komplolarını etkisiz bırakması gerektiğini belirtti.

 

“Lübnan’daki bazı çevreler, maalesef savaşta İsrail’i destekleyen ülkelerle müttefik olmakla övünüyorlar” diyen Cumhurbaşkanı Lahud, İsrail’in savaş sırasında uranyum içeren silahlarla ve salkım bombalarıyla işgal edemediği Lübnan’dan ve intikam almaya çalıştığını söyledi.

 

BM Güvenlik Konseyi, 14 Ağustos 2006 tarihinde 1701 sayılı kararı yayımlayarak savaşta ateşkes ilan edilmesini sağlamıştı.

 

İsrail’in başlattığı savaş sonunda Lübnan’la ilgili hiçbir hedefini gerçekleştiremeden 1701 sayılı kararı kabul etmesi, İsrail açısından bir yenilgi, Lübnan Direnişi açısından ise bir zafer olarak nitelendiriliyor.