Hatemi: Düşmanın yenilmezlik iddiası koca bir yalandan ibaret

23 Şubat 2026

İran Ordu Komutanı Tümgeneral Emir Hatemi, düşman güçlerin yenilmezlik iddialarının tarihsel gerçeklerle bağdaşmayan bir propaganda olduğunu belirtti.

YDH - İran İslam Cumhuriyeti Ordu Komutanı Tümgeneral Emir Hatemi, Ordu Komutanlık ve Karargah Üniversitesindeki (DAFOS) doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, bölgesel ve küresel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ordu Komutanlığı bünyesinde görev alacak subaylara hitap eden Hatemi, değişen dünya koşullarında İran ordusunun üstlendiği sorumluluğun her zamankinden daha belirleyici bir nitelik taşıdığını ifade etti.

Düşman güçlerin son dönemde İran halkına, ülkeye ve mevcut rejime zarar vermek amacıyla çok defa ciddi girişimlerde bulunduğunu belirten Hatemi, bu çabaların her seferinde başarısızlıkla sonuçlandığını kaydetti. Hatemi, bu durumun ordunun omuzlarındaki yükü daha da artırdığını vurguladı.

"Batılı güçler her seferinde yenilgiyle ayrıldı"

Tesnim ajansının aktardığına göre karşıt güçlerin "yenilmezlik" iddialarını sert bir dille eleştiren Tümgeneral Hatemi, bu söylemlerin gerçeklikten uzak ve beyhude olduğunu ifade etti.

Hatemi, "Bu düşman, Vietnam ve Afganistan'da 20 yıl boyunca savaşıp sonunda utanç içinde bölgeyi terk eden düşmanın ta kendisidir. Irak'ta ve diğer ülkelerde de benzer bir akıbetle karşılaştılar. Tehdit ve korkutma yoluyla bölgeye girenler, her zaman mağlubiyetle ayrılmaktadır" dedi.

Düşmanın yenilgisinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Hatemi, bunun temel şartının güncel dünya durumunu doğru kavramak ve halkın direnişini sürdürmesi olduğunu belirtti.

Günümüzdeki savaşların geçmişe kıyasla çok daha karmaşık ve zorlu bir hal aldığına işaret eden Hatemi, İran'ın siyasi, ekonomik, sosyal, askeri, psikolojik ve bilişsel alanları kapsayan tam teşekküllü bir hibrit savaşla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Bu savaşın sadece askeri personeli değil, aileleri ve çocukları da hedef aldığını kaydeden Ordu Komutanı, bu tehditle başa çıkmanın yolunun doğru teşhis ve bilinçlenmeden geçtiğini aktardı.

Hatemi, düşmanın stratejisini şu sözlerle analiz etti:

"Düşman; korkutma, tehdit ve sınırlı operasyonlar yoluyla kendi iradesini dayatmaya çalışıyor. Burada asıl mesele, bizim bu savaşın boyutlarını ve amaçlarını tam olarak kavrayarak doğru kararları alabilmemiz ve düşmanın planlarını boşa çıkarmamızdır."

"Ocak ayındaki olaylar bir tür darbe girişimiydi"

Konuşmasında ocak ayında yaşanan gelişmelere de değinen Tümgeneral Hatemi, bu olayları "ülkede gerçekleştirilmek istenen bir tür darbe girişimi" olarak nitelendirdi.

Düşmanın yanlış hesaplamalarla bu planı devreye soktuğunu ancak halkın ferasetiyle başarısızlığa uğratıldığını belirten Hatemi, "Bu fitne girişimi ülkemize daha büyük zararlar verebilirdi ancak derin basiret buna engel oldu" diye konuştu.

Düşmanın "stratejik yıpratma" adı verilen bir program dahilinde hareket ettiğini ifade eden Hatemi, temel amacın halkı yormak ve İran'ı kademeli olarak zayıflatmak olduğunu söyledi.

Hatemi, ordunun bu planların farkında olduğunu ve halkın yıpratılmasına izin verilmeyeceğini kaydetti.

Bazı bölge ülkelerinde olduğu gibi İran'ın da toprak bütünlüğünün hedef alınmak istendiğini belirten Hatemi, İran halkının yüksek bir motivasyonla bu planlara karşı duracağını vurguladı.

Hatemi, "İran ordusu olarak tarihi sorumluluğumuzun bilinciyle; bağımsızlığımızı, toprak bütünlüğümüzü ve İslam Cumhuriyeti rejimini son nefesimize kadar savunacağız" dedi.

Ordu Komutanı, mezun olan subayların ordunun stratejik ve operasyonel kademelerine katılmasıyla, kurumun gücüne taze kan pompalandığını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.